Само в 7DniBansko.bg

Унищожително интервю за рекета в България! Не може така да се живее на гърба на държавата!

7 Dni Bansko23.01.201818440
васил велев

– Асоциацията на организациите на българските работодатели излезе с декларация “Да спрем зеления рекет” на шепа “природозащитници”, цитирам. Какво я провокира, г-н Велев?

– Свидетели сме на системен тормоз от страна на така наречените природозащитници. Казвам така наречените, защото тях ги няма при гасене на пожари в Кресненското дефиле, няма ги при справяне с наводнения, няма ги в планините, сред природата.
Няма ги, когато се търси решаване на проблеми, които самите те поставят. Те не дават пари за защита на природата, те вземат пари. Ние искаме да знаем от кого вземат, чии интереси защитават.

– Какво означава, че вземат пари?

– И ние това питаме, свидетели сме на два вида рекет.

– Какви са те?

– Единият е да се искат пари, за да не се обжалват проекти.

– Това не е ли подсъдно?

– Да, но е трудно доказуемо. Другият вид е да се вземат пари от конкуренцията, за да се обжалват проекти. С малко пари за псевдоеколози могат да се спечелят много клиенти за чужди курорти и да се ограничи конкуренцията.
Нямаме
нищо против
протестите,
но искаме да
знаем кой кой е
Има много искрени природозащитници, които вършат добри дела, но ги питам харесва ли им това, което е в Пирин и Витоша. Че там прилича на задръстване на Орлов мост. Някой стопира икономическото развитие, а Пирин и Витоша се превръщат на автокъщи. Искаме да знаем кои са те, кого представляват и кой ги финансира.

– Вие искате преброяване на еколозите ли?

– Искаме критерии за представителност, ред, който да се одобри от Министерството на околната среда. Да е както при другите граждански сдружения – при работодателите, синдикатите, хората с увреждания, за защита на потребителите.

– Искате обжалване само на една съдебна инстанция на ОВОС за проекти от клас А, както и на тези от първостепенно общинско значение. След като това важи за проекти от национално значение и тези от енергийната и транспортната стратегии, не се ли разширява твърде много обхватът?

– Това може да е временна мярка,
за да се ускори
изграждането на
инфраструктура
и по-бързото
усвояване на
европейските
фондове,
за да не бъде пропусната тази възможност. Ще ви дам пример – колко се забави изграждането на магистрала “Струма” и какви са причините.

– Еколози искаха трасето да е извън дефилето, бе променян проектът, за да може единият път да е извън него.

– Когато целта е да саботираш един проект или да рекетираш, искаш невъзможни неща и всичко това се качва на вълната на популизма. Има закон, норми, стандарти. Те трябва да се спазват, а неспазването им да води до санкции.
Давам ви пример – лесно можем да решим проблема с катастрофите – забраняваме движението и няма да има произшествия. Но с такава забрана много хора ще загинат от глад или от забавяне на медицинската помощ. Не е това начинът да се решат проблемите – да е за сметка на отказ от развитие. Затова, когато се инспирира народно недоволство, искаме да е ясно кой го прави и какви цели има.

– Вие пак акцентирате върху искането еколозите да обявят кого представляват?

– Да, ето ние готвим протест срещу цената на тока. Но сме казали кои сме и кого представляваме. При нас са фирми, които създават 86% от брутната добавена стойност в държавата.
Ще протестираме
срещу спекулата
с цените на тока,
пазарните манипулации, срещу институциите, които бездействат.
А когато някой създава пречки на икономическото развитие, трябва да е ясно с каква цел го прави. Ако целта е Пирин да е национален парк и добро място за хората, защо допускаме да се превръща в автокъща?
Нали най-екологичният транспорт е електрифицираният, не автомобилният. Това очакваме – да има повече яснота кой кой е, с какви пари и за какво се бори, чии интереси защитава, дали те са обществени, или частни. Не може едно сдружение, което представлява трима души, да е срещу 300 000.

– А може би въпросът е в недоверието. Знаете какво стана по морето с презастрояването, със скандалните заменки. Може би много хора не вярват, че в Банско ще се строи само втори лифт.

– Затова общественият контрол и енергия трябва да се насочат към спазване на правилата, а не да се спъва икономическото развитие. Трябва да има правила и строги санкции за тези, които не ги спазват.

– Карате ли ски?

– Карам ски и катеря върхове. Осиновил съм 100 млади дървета и се грижа за тях, връзвам ги срещу вятъра, поливам ги при суша, свалям снега от клоните им, да не се счупят.

– Искате и още една инстанция за обжалване и за проекти с общинско значение. Това заради референдумите в Трън, Горна Малина и Генерал Тошево ли е?

– При тези референдуми има много популизъм и двойни стандарти.
Не може
с местен
референдум
да се решава
национален
въпрос
По същата логика хората от Банско могат да направят референдум за втората кабинка и като реши референдумът, тя да се направи. В Трън беше спазен законът, ОВОС е направен, но референдумът спря инвестицията.
Утре може да се забрани на някой завод да си купи стругове. Подземните богатства, както и Пирин са общонационални, не местни. Така че контролът трябва да е да се спазват законите, а не да се спират инвестиции с манипулирани вотове на местната общност.

– Но в Трън след референдума инвеститорът се отказа.

– Целта на някой е постигната, инвеститорът е отказан, не иска да си причинява това и икономическото развитие е спряно, възможностите не са използвани.

– В Генерал Тошево притесненията бяха, че може да има добив на шистов газ.

– Някой е пропуснал да информира хората, че такова проучване не се прави за първи път. Хареса ми един призив в мрежата – че е необходимо да наблегнем повече на образованието, защото образованите хора по-трудно се манипулират.

CV
Васил Велев е роден на 1 април 1959 г. в София
През 1977 г. завършва 133-о СОУ в София
През 1984 г. се дипломира във факултет “Автоматика” на Техническия университет в София
През 2008 г. завършва магистратура в Икономическия университет във Варна
Изпълнителен директор на “Стара Планина Холд” , на ХЕС и М+С-97
Председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България