Само в 7DniBansko.bg

Този уикенд светът ще гледа към Банско! Над 300 състезатели и треньори идват за стартовете от Световната купа

7 Dni Bansko22.01.2018660
Пресконференция Банско (5)

Водещият български зимен курорт Банско ще приеме от 26 до 28 януари за втора поредна година Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини и сноубордкроса. Днес в София се проведе и официалната пресконференция посветена на най-големия форум в зимните спортове, който се провежда в България през годината. Участие в нея взеха председателят на БФСки Цеко Минев, неговия заместник Георги Бобев, главния секретар на ММС Асен Марков и представители на генералните спонсори на проявата.

Специално за трите старта на Бъндеришка поляна пристига Сунг Йонг Хуанг, зам. шеф на паралелните дисциплини по сноуборд на игрите в Пьонгчанг. Преди Банско той е бил и на обучение в Копър Маунтийн (САЩ) през декември, където също имаше старт за Световната купа. Корейският специалист идва в Банско с разрешение на МОК и оргкома на игрите по препоръка на Валентин Стефанов, който в момента подготвя олимпийските трасета на алпийците за олимпиадата в Пьонгчанг.
Легендарната писта “Томба” ще приеме стартовете в паралелните гигантски слаломи. Дължината на трасето е 500 м.

Спринткросът пък ще се проведе на писта 9А, като финала ще е един с този на писта “Томба”. Неговата дължина е 350 м, като има направени скокове, които достигат до 40 м. Новото тази година е, че е увеличена дължината на трасето.

За направата на атрактивното трасе за спийдбордеркрос, а и за това в паралелните дисциплини са използвани 70 000 куб.м. сняг, като повечето е технологичен. Под ръководството на директора на състезанието от българска страна Виктор Гичев работят над 100 човека, те са от домакините от “Юлен”, шейпъри от София, екип на БФСки, военни от 101 алпийски полк и студенти от катедра “Алпийски ски” на Националната спортна академия, които помагат да поредна година. Дизайнер на трасето за спийдбордеркрос отново е доказания специалист Андерс Форсел (Швеция). На 22 януари в Банско пристига и Алберто Скиавон, технически съветник във ФИС за бордеркроса.

По традиция елитът на световния сноуборд ще уважи стартовете в Банско. Участниците в паралелния гигантски слалом (мъже и жени) са 100, а същата е бройката и на тези от спринткроса. С тях пътуват и 100 човека, треньори и обслужващ персонал.

България ще бъде представена в паралелните дисциплини от носителя на световната купа за 2016-а година в паралелните дисциплини и на малката в паралелния гигантски слалом за 2017-а Радослав Янков и водещата ни състезателка при дамите Теодора Пенчева. Останалите ни участници на ПГС ще са Михаил Кръшняк, Станислав Вангелов и Димитър Ганичев.

В скоростният сноубордкрос лице на страната ни ще е голямата ни звезда Сани Жекова, пета на олимпиадата в Сочи и четвърта от последното световно първенство. При мъжете на старт ще застане талантливия Валентин Миладинов.

Заявки за участие в Банско както и преди година са подали всички действащи олимпийски шампиони в дисциплините от последните зимни игри в Сочи 2014, както и на най-добрите от световното първенство в Сиера Недава 2017 и в Световната купа. Сред участниците личат имената на звезди като Вик Уайлд (Рус), двукратен златен медалист в паралелните дисциплини, Андрей Соболев (Русия), Бенямин Карл (Ав), Андреас Промегер (Ав), Силван Дофур (Фр), Роналд Фишналер (Ит), Кристоф Мик (Ит), Невин Галмарини (Швейц), Юлия Дулмовиц (Ав). За първи път идва Естер Ледецка (Чех), която освен звезда в сноуборда е и много силен състезател в алпийските ски.

Сред звездите в сноубордкроса са неостаряващата Линдзи Джакобелис (САЩ), новата звезда на Италия – Микела Мойоли, както и Нели Моен Локо (Фр). При мъжете тук са олимпийския шампион от Сочи 2014 и действащ световен от Сиера Невада 2017 Пиер Волтие (Фр), както и първенецът на планетата от Ламолина 2011 и Стонхен 2013 Алекс Пулин (Авсл).

Очаква се и трите старта в Банско и тази година да бъдат наблюдавани наживо от хиляди българи, които ще дойдат да подкрепят звездите ни и да видят световния елит. По традиция входът за трибуните и финална зона е свободен.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *