Само в 7DniBansko.bg

Невиждан скандал на Аустралия Оупън! Вижте какво изправи Федерер и Григор Димитров срещу Джокович!

7 Dni Bansko21.01.201897290
григор димитров

В четвъртък и петък температурата в Мелбърн скочи до 40 градуса на сянка. Това обаче не попречи на провеждането на мачовете от откритото първенство на Австралия по тенис – първи за годината турнир от “Големият шлем”.
Много от участниците обаче открито изразиха недоволството си. Забелязаха се дори някакви наченки, по-точно предпоставки за нещо като бунт.

Французинът Гаел Монфис, който загуби в четвъртък мача си от втория кръг срещу Новак Джокович, сподели, че за около 40 минути му се струвало, че умира на корта. Хуан Мартин дел Потро заяви, че да се играе в подобни условия, е просто опасно за здравето.

Особено рязък беше Новак Джокович, когото подозират, че иска да прави някаква революция, чиято първа стъпка ще е създаването на нов и независим профсъюз на тенисистите.

“Очевидно е, че нашето здраве не е приоритет. На първо място е продажбата на билети, после телевизионните права, а чак накрая идват самите тенисисти. В известен смисъл с нас се държат като с животни в клетка”, изригна Ноле.

Сърбинът добави, че подобно отношение на организаторите доказва, че играчите не притежават необходимото влияние, следователно те трябва да се обединят, за да се преборят за по-добри условия.

Но, от друга страна, не всички са съгласни. Роджър Федерер например каза, че винаги е знаел, че по това време в Австралия е много горещо. В интерес на истината, той призна, че първите му три мача са били само във вечерната сесия, но е гледал как играят другите по обяд и засега не се било случило нищо страшно.

Маестрото беше подкрепен от Григор Димитров. “Жегата не ме притеснява изобщо. Аз все пак съм

роден и израснал
в България,
където през
лятото времето
е горещо

и сухо. Така се чувствах като у дома си”, заяви българската ракета №1 след победата си над Андрей Рубльов в третия кръг, цитиран от 24 часа.

Правилата на откритото първенство на Австралия предвиждат, че при много високи температури мачовете на всички външни кортове се спират, а на трите стадиона – “Род Лейвър”, “Маргарет Корт” и “Хайсенс”, се затварят покривите. Но организаторите не ползват обикновен термометър, а индекса Wet Bulb Globe Temperature. В петък максималният показател според него е бил 31,1, а покривите се затварят при 32,5.

Но даже и тогава правилото не се задейства веднага, а се чака краят на сета. Така през 2014 г. Мария Шарапова и Карин Кнап играха при неприемливи условия цели 50 минути, защото третият сет в мача им се проточи, за да завърши 10:8 за рускинята.

Самите организатори не проявяват особено желание да затварят покривите, аргументирайки се, че това все пак е турнир на открито. Главният лекар на турнира през 2014 г. Тим Ууд дори цинично обясни, че човечеството е еволюирало по равнините на Африка, където предците ни са гонели диви животни и при по-високи температури. Според него от медицинска гледна точка няма никакъв проблем. Дали е хуманно, това е друг въпрос.