Само в 7DniBansko.bg

Разкриха нов удар на гейско-зеленикавите партии срещу Банско! Е този път ще става страшно, иде затваряне на гръцката граница

7 Dni Bansko18.01.201825860
Протест В София за Банско (47)

За пореден път ставаме свидетели на това как тези, които спъват изграждането на втория лифт в Банско, се опитват да отложат реализацията му далеч във времето, се казва в съобщение до медиите от сдружение „Бъдеще за община Банско”.

В него се посочва, че зад тази нова акция освен “еколозите” от коалиция „За да остане природа в България” стоят и четири партии – ДСБ, „Да, България”, ДЕОС и „Зелените”.За кампанията използват алпиниста Боян Петров, който е ангажиран да иска промяна в действащия План за управление на природен парк „Пирин”, свързана с втората кабина в Банско.

Предложените от него текстове предвиждат в Плана да се запише конкретно инвестиционно намерение „изграждане на втора кабинкова линия”. Съгласно действащото законодателство, това изменение на Плана ще бъде подложено на екологична оценка. Само нейното изработване ще отнеме поне половин година. След това, решението за екологична оценка ще бъде обжалвано от същите тези хора и организации, които предлагат това изменение и ще наблюдаваме съдебно производство поне още две години, посочват от сдружението.

Едва след това ще се върнем на изходна позиция, до която правителството стигна на 28.12.2017 година.

Целта на предложението на „Зелените” е да се стигне два пъти до екологични оценки и ОВОС. Защото за конкретния инвестиционен проект с конкретните параметри също е задължителна екологична оценка. Тоест идеята на „зелените” е да се дублират две екологични оценки, които са обжалваеми и ще забавят проекта допълнително или ще го обезсмислят.

С настоящето съобщение от “Бъдеще за община Банско” се обръщат и към прeмиера Борисов с настояване да не се поддава на провокациите и манипулациите на „зелените”. Това, че няколкостотин партийни активисти от партии, останали извън парламента, протестират с политически искания не означава, че не трябва да се подкрепят двата милиона българи, живеещи в планинските региони, които разчитат на развитие на зимния и летния туризъм. Ние също показахме нашата сила, като над 6000 симпатизанти ни подкрепиха в шествието в подкрепа на правителственото решение.
Ние не се препитаваме от протести, от нагласени поръчки и от грантаджийски схеми, а работим ежедневно за развитието и опазването на природата в нашите родни места. Въпреки това, ако ситуацията го наложи, ще изпълним заканата си да блокираме българо-гръцката граница и тогава нека други да обясняват как заради изграждането на един лифт се затварят граници между две страни членки на ЕС. И това, на фона, че в Европа годишно се строят стотици такива съоръжения и хиляди километри ски писти, се казва в съобщението.