Само в 7DniBansko.bg

За радост и спокойствие на зелените тикви: Бойко спря дори тоалетните!

7 Dni Bansko18.01.201814840
бойко борисов 9

В началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов информира министрите от правителството и за вчерашните въпроси, зададени му от евродепутати в Европейския парламент в Страсбург във връзка с разрешението за строителство на втори кабинков лифт в природен парк “Пирин” над Банско.

“Вчера поех ангажимент към Зелените”, обясни той и добави: “Важно е да се знае от всички наши приятели в България и в чужбина, че по-зелено правителство от нас няма”.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов каза, че това, което може да се случи в буферната зона на природен парк “Пирин”, която е само 2%, е спортна инфраструктура. Естествено нито една керемида не може да бъде построена. Ако се погледне дори, ще се види, че прираста на гора е много сериозен. На практика ние сме може би една от малкото страни в Европа, която има прираст на природни ресурси”.

“Ще се забрани, при наличието на втори кабинков лифт, качването с коли нагоре. Така няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета”, каза Борисов, а Димов добави, че не само пътят е въпросът. По думите му, проблем е и че дизеловите коли замърсяват още повече околната среда.

Вицепремиерът Валери Симеонов също взе думата и заяви, че наистина трябва да се повтаря какво ще се случи в парк “Пирин” постоянно. Ще се прави един единствен нов лифт там и нищо друго, поясни той и напомни, че е изключително важно да се спазва законът. “Никакво строителство няма да има. Екологията е от първостепенна важност за нас, но трябва да дадем и шанс на туризма”, каза Симеонов.

“Ясна и зелена ни е позицията. Не хотел, а чайна не може да се направи, тоалетна не може да се направи”, завърши Борисов.