Само в 7DniBansko.bg

Ексклузивно! И все пак трети пол има! Ето го!

7 Dni Bansko15.01.201817500
Тома Белев

Преди 5 дни, на 10 януари, Тома Белев изреди в ОФНюз 11 опорки за Витоша, които опровергава. Всяка от страните в този безкраен спор си има своите аргументи и е трудно са се прецени.

Но когато насред „разбиването“ на тези опорки се твърди, че ГЕРБ през юли 2007 година имали общински съветници в СОС…останалото вече нямаше значение. Достатъчно е на едно място да те хванат в лъжа. И врабчетата в София разбраха, че тогава ГЕРБ изобщо не е съществувал като партия.

Този „дребен“ факт и последвалите позиции и поведение на екоактивистите и партии от т.нар. „десен сектор“ обаче разкриват здравата връзка между тях. Каква е хронологията?

На 11 януари, т.е. ден по-късно, ДСБ, Да България и Зелените представят на пресконференция позицията си, озаглавена „Да върнем Витоша на гражданите“.

В нея между другото се казва, че през 2007 г., при кмет Бойко Борисов и мнозинство на ГЕРБ в Столичен общински съвет, въжените линии за достъп на софиянци бяха продадени на регистрираното същата година дружество “Витоша ски“ ЕАД.

Тази позиция граничи с дълбока неистина, защото местните избори, в които за първи път участва новата /тогава/ партия ГЕРБ се провеждат на 28 октомври, съветниците се заклеват на 19 ноември, а решението на СОС за приватизация е от 26 юли същата година, когато ГЕРБ изобщо не са били представени в местната власт. Партията се учредява в края на 2006 година.

Това предизвиква председателят на СОС Елен Герджиков на следващия ден, 12 януари, да разпространи опровержение, от което става ясно, че 47 общински съветници от СДС, ДСБ, Демократи за София, НДСВ, ССД, Гергьовден и БСП подкрепят на 26 юли 2007 г. решението Въжени линии ЕАД да бъде продадено. Двама от присъствалите на заседанието – Стефан Асенов от ССД и Борис Цветков от БСП се въздържат, против е единствено Георги Стоименов от БСП.

И за най-предубедените става ясно, че тази „грешка“ показва координирани действия между различните екоорганизации, водени от Тома Белев, Зелените и ДСБ/ДаБГ.

Това е нелеп конфуз, защото излиза, че тези, които сега искат за спасяват Витоша сами са продали въжените линии и то с мнозинство.

Всички съветници от ДСБ тогава – 6, са подкрепили решението да се приватизират лифтовете.

Между другото, протестът на Зелените, обявен още в края на 2017 година за 4 януари отново е подкрепен от декларация на 5-те извънпарламентарни партии.

В нея те заявяват: „Няма причина да бъдем против втори лифт при спазване на закона, след екологична оценка и правен анализ, гарантиращ прозрачна и конкурентна концесионна процедура. Но се противопоставяме категорично на беззаконието и олигархичния монополизъм, които рушат, а не подкрепят туризма. Настояваме за устойчиво развитие на българските планини, запазване на природата и разумна национална стратегия за зимен спорт“.

Какво е видно и от птичи поглед?

Лъсва една истина, за която мнозина говореха, но преки доказателства нямаше – че неправителствени организации от т.нар. еколози и природозащитници действат в пълен синхрон и с подкрепата на политически партии. Така тяхната дейност също става политическа.

И с невоъръжено око се вижда трогателната координация между протестите и декларациите на тези политически партии.

1/ Нелепата грешка с „мнозинството на ГЕРБ“ през 2007 година ясно показва и стиковката в писането на декларации, медийите публикации и източниците на тази информация.

2/Лексиката на декларациите и на лозунгите при протестите също е удивително еднаква – „Мафия“, „номенклатура“, „Олигархичен монополизъм“, „Виновни са ГЕРБ и „Витоша ски“.

3/ Тази теза бе потвърдена днес по удивително нескопосан начин от общинската съветничка от РБ/ДСБ Марта Георгиева, която дори успя да се скара на водещия Иво Никодимов.

4/ И по партийна и по „зелена“ линия искат оставката на министър Нено Димов.

5/ Поразително е как по едно и също време и партиите и протестиращите в защита на Пирин изведнъж вече не са против втори кабинков лифт, но искат да се спазват законите, „Да не допуснем нов „Слънчев бряг“ в Банско и т.н.

6/ Всички са против Борисов, Фандъкова и собствениците на ПИБ, а войната на Тома Белев с Цеко Минев у нас е по-известна от войната на тронове.

За подкрепа статус от лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов“:

На вниманието на софиянци и за сведение на троловете на властта! Блокирането на планината Витоша като обект за туризъм е резултат от умишленото бездействие на Борисов, Фандъкова и столичната герберска номенклатура в интерес на собствениците на ПИБ. Другите лакърдии по темата са опорки за отклоняване на вниманието от това престъпление. Точка“.

Когато едни лозунги и плакати напълно се покриват с тона и позициите в политически декларации – това само показва безусловната връзка между НПО-тата и политическите структури.

А претеглена през политическата координатна система по оста ляво-дясно, тази очебийна прилика и родилна връзка между „Зелените“ и останалите партии, опитващи се да се нарекат „десни“ не остава никакъв шанс на това определение.

Нещата вървят с бързи крачки към трети пол в политиката.

vevesti.bg

  • Заглавието е на редакцията