Само в 7DniBansko.bg

Нов невиждан скандал във все по-пропадащата bTV! Венелин Петков влачи репортерки да спи с тях в Банско, а после…

7 Dni Bansko13.01.2018111081
венелин петков

Нов скандал с медийната политика на Би Ти Ви избухна покрай отразяването на шествието в подкрепа на втория лифт на Банско, който се проведе вчера в София. След като в последните седмици куп политици и анализатори обвиняват медия в тенденциозност, сега това правят и граждани възмутени от едностранчивите репортажи.

Председателят на сдружение “Бъдеще за община Банско” е пуснал и жалба до СЕМ, за да бъде разследвана политиката на Би Ти Ви. Ето какво се казва в нея:

“С настоящата жалба искам да изразя несъгласието си относно едностранчиво, тенденциозно, манипулативно, небалансирано и неравнопоставено медийно отразяване на шествието организирано от нас „Аз искам да карам ски в България“ от телевизия Би Ти Ви.

На 11.01.2018 г. в София се проведоха две шествия, които застъпиха безспорно противоположни тези. Митингът „Искам да карам ски в България“ подкрепи решението на правителството от 28.12.2017 г. за промени в плана за управление на парк Пирин и поиска политики за развиване на зимните спортове в цяла България. Протестът „Да спасим Пирин“ отправи противоположни искания – за отмяна на решението от 28.12.2017 г. и срещу зимните спортове като разрушаващи природата.

В Централната емисия на БТВ беше поместено следното отразяване на двете събития:

1. 1ч.08 минута – включване от протеста „Да спасим Пирин“ – Боян Петров – отразяване в 2 минути

2. 1 ч.06 – включване от протеста „Аз искам да карам ски в България“ – 20 секунди – без да се даде думата на протестиращите

3. 1 ч. 05:42 – Репортаж от сутрешния блок. Представяне на двете страни – първо Тома Белев, следва Георги Икономов, отново Тома Белев, Георги Икономов, пак Тома Белев, и пак Георги Икономов.

4. 1 ч. 04 – Включване от протеста „Да спасим Пирин“ от Варна – 30 секунди

5. 27.30 м. – Включване на кадри от протеста „Да спасим Пирин“ – 2 минути кадри

Очевидно е, че митингът „Аз искам да карам ски в България“ е отразен дискриминационно и неравнопоставено спрямо противостоящия му протест „Да спасим Пирин“. Смятаме, че този тип и начин на отразяване не спомага за плурализма в България. Тенденциозно настройва едни групи от обществото срещу други, създава напрежение и необективно представя информацията. Ние бяхме няколко хиляди човека, които ясно и открито поставихме публично исканията на хората от общините и планинските региони, които ни подкрепиха, а това не беше отразено коректно.

Смятаме, че в отразяването освен нарушение на етичния кодекс на българските медии е нарушен Законът за радиото и телевизията, поради което настояваме за проверка и налагане на административни санкции на БТВ.

Същевременно изразяваме нашето общо несъгласие срещу дирекция новини на БТВ и лично към работата на нейния ръководител – Венелин Петков. В продължение на месеци, цялото ни общество е свидетел на грубо погазване на обективността в журналистиката, едностранчивост и тиражиране на откровени лъжи в новините на БТВ, сутрешния блок и актуалните предавания, свързани с Пирин и развитие на зимния туризъм в България. Смятаме това за недопустимо и ще изложим нашето становище пред компанията собственик на БТВ „CME Enterprises.”

7DniBansko.bg напомня на Венелин Петков, че трябва да е поне малко по-обективен по отношение на Банско, най-малкото защото на този курорт се крепи сексуалния му живот с подчинени репортерки.

коментар

  • Кристияна

    13.01.2018 at 1:50

    Хи хи !!!Що да ги не води????Нали са му подчинеми!!!!!!Сега му е паднало!

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *