Само в 7DniBansko.bg

Бойко ще свали Корнелия от коня, АБВ-Д21 върви като сензация в последните дни

7 Dni Bansko24.03.2017130
В следващото Народно събрание е възможно да има шест политически формации. Това сочи електорална прогноза, изготвена на базата на национално представително проучване, проведено от „Екзакта Рисърч Груп” в периода 17-22 март 2017 г. Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3.7 млн. избиратели.
От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент. В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания.
Данните на „Екзакта” показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока. За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за „летящ старт” и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.
В последните дни на кампанията регистрираме мобилизация сред избирателите на още две политически формации: АБВ-Движение 21 и Нова република. Този факт оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.
ГЕРБ – 31.2%
БСП за България – 28.1%
Обединени патриоти – 10.5%
ДПС – 7.6%
Воля – 6.5%
РБ – Глас народен – 4.0%
АБВ-Движение 21 – 2.6%
Нова Република – 2.6%

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *