Само в 7DniBansko.bg

Довечера ще е страшно край Симитли! Хиляди излизат на протест срещу софийските лъжци! Няма да се минава за Гърция

7 Dni Bansko04.01.20188170
Протест в Банско (3)

Жителите на Банско отново ще блокират първокласен път Е-79, съобщават от Сдружение „Бъдеще за Община Банско“. Отново протестиращите ще се съберат на моста на главен път Е-79 в Симитли. Блокадата на пътя ще започне в 18.30 часа, като се очаква жителите на Банско да бъдат подкрепени от жители на съседни общини.

„Ще блокираме първокласен път Е-79, за да подкрепим решението на Министерски съвет и да се опълчим на „зелената мафия“. Опасяваме се, че протестите на зелените могат да обърнат решението на Министерски съвет с лъжите си. Също така изразяваме нашата позиция, тъй като те ще протестират в София против това решение. Ние ще блокираме Е-79, за да подкрепим Правителството и по-скоро да подкрепим тяхното решение в посока изграждане на втора кабинка“, казват те.

„Не искаме да стане така, че ето има вече решение и всички се покриха. Ние искаме да си отстояваме позицията докрай“, каза председателят на сдружението Русков. По думите му твърденията на зелените са лъжа.

„Първото е, че ще бъдат изрязани над 40% от територията на парка, а това не е истина. Става въпрос за 2% от територията на парка, която е в ски зона Банско и за 0,6% ма територията на Добринище. Това е най-голямата лъжа. Втората им лъжа е, че ще бъдат изсечени голям брой вековни дървета. При положение, че имаме идеен проект, който показва, че голяма част от новата кабина ще мине успоредно до старата. Това е най-добре измисления вариант, който да щади природата и най-щадящия дърветата. Въпреки всичко, новият проект, който ще бъде проектират един ден ще мине през всички екологични експертизи и оценки, така че да бъде избран най-оптимални вариант за кабинковата линия“, каза още Русков.