Само в 7DniBansko.bg

Ексклузивно! Екологичният министър каза дали ще има втори лифт на Банско

7 Dni Bansko28.12.20175190
Нено Димов (1)

“Министерският съвет прие частичното изменение на действащия план за управление на Национален парк “Пирин”. Отделно е приета втора точка, която указва, че при инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски зона “Банско”, Министерството на околната среда и водите да действа бързо по действащото законодателство. Това съобщи екоминистърът Нено Димов след края на заседанието на Министерския съвет. То бе прекъснато в 10:30 ч., за да бъде коригирано проекторешението за изменението на НП “Пирин”.

В рамките на 1 час министърът на околната среда и водите Нено Димов и експерти от ведомството нанасяха поправките. Около 11:30 часа заседанието бе подновено и коригираната точка приета.

“Какъвто и проект да бъде зададен – ще премине през цялото екологично законодателство, за да може евентуалното изграждане на втори кабинков лифт в Банско да бъде компенсирано”. Това заяви Димов след заседанието на Министерски съвет.

“Не очаквам да има проблеми финансово, нито със самото преминаване през законите и самата процедура. Тя е прекалено ясна и не би трябвало да има проблеми, ако има инвестиционно намерение. Аз ще организирам тези процедури по най-бързия начин, защото това е наложително. Не мисля, че ще има сериозни спънки по тези въпроси”, обясни още Димов.

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви след края на заседанието, че това е сериозна крачка към по-добро.

“Категорично защитаваме интересите и позициите на страната. Те са много важни за развитието на туризма в страната”, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, като изрази безусловно съгласие със създаването на втори кабинков лифт.

“Въпросът за изграждането на втора кабина е въпрос на икономическо развитие”, допълни вицепремиерът Красимир Каракачанов.