Само в 7DniBansko.bg

Швейцарски нож в гърба на България!

7 Dni Bansko19.12.201728180
Банско откриване сезон 2018 (30)

Премиерът Борисов обяви, че подкрепя изграждането на втори кабинков лифт в Банско и ако планът за управление и измяната на концесията уточнят прецизно изграждането на съоръжението, той лично ще внесе точката в Министерски съвет. Малко по-късно екологът Андрей Ковачев публично се ангажира с написването на точката, разкривайки, че именно зелените са вкарали Борисов в пореден свой план.Това коментира в. „Труд“.

На повърхността изказването на министър-председателя звучи логично. Но както всеки рибар знае, истински хищните риби обикалят дъното.

Какво точно предлага Борисов и защо то е незаконно?

Идеята на премиера е в изменения план за управление на национален парк Пирин да се запише изрично, че ще се строи обект „втори кабинков лифт“ – и дори самото трасе на лифта, нанесено в плана.

Планът за управление на национален парк е рамков документ, който регламентира норми, режими и зони в национален или природен парк. Тоест, планът задава насока какво най-общо може или не може да се изгражда в определена зона на парка. Плановете за управление, обаче, не са териториално-устройствени планове – те не съдържат конкретни обекти. В историята на България има само един проектоплан за управление на парк, съдържащ конкретен обект – и той неслучайно вече над десетилетие си остава проектоплан, който не е приет от Министерски съвет.

Подведен ли е Борисов и с каква цел?

Министърът на околната среда и водите, експертите от министерството, бившите министри и дори коалиционните партньори от Обединени патриоти многократно повториха, че плановете за управление не съдържат и не могат да съдържат конкретни обекти. Следователно, можем да твърдим, че премиерът е подведен – най-вероятно с SMS или среднощен телефонен разговор с еколози.

Целта на измамата е премиерът да предложи нещо, което противоречи на закона и през партийна тежест, то да бъде наложено от министрите на ГЕРБ върху представителите на Обединени патриоти в Министерски съвет. Следователно, в някакъв момент парк Пирин ще осъмне с променен план за управление, който съдържа под някаква форма втори кабинков лифт.

Еколозите още на следващия ден ще обжалват решението на Министерски съвет пред Върховния административен съд и то ще бъде съборено в рамките на година-две. И пак няма да има никакъв кабинков лифт.

Докога така?

Аргументите на Борисов да се изчака още малко, за да мине още нещо, не са нови. Подобни тези се повтарят реално още от средата на Тройната коалиция, като рефренът продължава с пълна сила и през трите кабинета на ГЕРБ. В капана на „още малкото – още нещото“ са всички планове за управление на два от трите национални паркове в България – Рила и Пирин, както и на природен парк Витоша. Де факто, трите планини с най-добри условия за развитие на зимни спортове са напълно блокирани за тази цел.

Борисов пропуска или пък просто не знае, че до приемането на новите планове за управление на парковете, действат старите. Старите са черно на бяло финансирани по швейцарските програми за сътрудничество и изпълнени от неправителствени организации и експерти с пряка финансова обвързаност с швейцарското правителство. Можем да предположим и истинските цели на създаването им – надали конкурентна нам Швейцария ще отдели алтруистично пари и експерти, за да развива българските планини, така че да откраднат туристи от швейцарските курорти. Точно обратното.

Затова, изработените от швейцарците документи налагат пълни забрани за създаването или подновяването на туристическата и спортна инфраструктура в планината, което води и до плачевното състояние на съоръженията във Витоша и Рила, както и километричните опашки пред единствения кабинков лифт в Банско. Поръчано – изпълнено.

Тези стари планове за управление може да останат в действие и завинаги – тъй като крайните срокове за приемане на новите са просто инструктивни и де факто незадължителни. Тоест, ако премиерът Борисов не започне да чува собствените си министри и експерти и продължи да се доверява на лобисти на чужди държави, то под негово давление планинският туризъм в България просто ще умре от старост.

Буквално.

Изоставаме от конкуренцията

Четири са основните ни зимни курорти, около 200 километра са ски пистите и 90 – лифтовете и съоръженията. За сведение в Чехия курортите са 170, пистите са 7000 километра, а лифтовете – 820.

В Словения курортите са 44, дължината на ски пистите е 1800 километра, а лифтовете – 200.

Съседна Сърбия разполага с 27 зимни курорта, пистите са 189 километра, а лифтовете и съоръженията – 81.

Турция от две години развива огромна инвестиционна програма за три зимни курорта.

Македония влага милиони евро в ски центъра Кожуф.

ФАКТИ.БГ

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *