Само в 7DniBansko.bg

Автентична алпийска кухня в Банско – едно различно преживяване

7 Dni Bansko19.12.20178010
fondyu

Влече ви планинската красота и вкусната храна? Планирате да посетите китния курорт Банско и търсите комфортно място, където да похапнете вкусна и топла храна след дългия ден на разходки в планината. Чудите се кои ресторанти в Банско да изберете сред многообразието от опции? А какво ще кажете за Алпийска кухня? Какво по-добро място за да се опита алпийска кухня от планината? Има отлично място, където можете да опитате от най-добрите специалитети от сърцето на Алпите. Единственият по рода си алпийски ресторант Фондю в красивия зимен курорт Банско ви предлага възможността да опитате истинска швейцарска кухня. Там се предлага разнообразие от автентични ястия на швейцарската и френската кухня. Така че, ако досега не сте опитвали алпийско меню, сега е моментът да го направите. Този алпийски ресторант ви предлага едно наистина уникално гастрономическо преживяване от различен тип, което ви гарантира пълна радост и наслада на сетивата в един напълно автентичен алпийски интериор.

Уютният интериор на ресторанта допълва цялостното приятно изживяване. Интериорът му е направен в изцяло традиционен алпийски стил, с автентични детайли и стилни швейцарски мотиви и създава една изискана и луксозна атмосфера, която предоставя в същото време изключителен комфорт. Цялостното му обзавеждане включва естествени материали като например дърво и камък.  Ресторантът предлага отделен винен бар и зона за шоу кукинг. Предлага комфортни маси, столове и сепарета, които са разделени преградни паравани. На стените има ламперия, направена от масивен термобор. Какво е един алпийски ресторант без камина? Ресторант Фондю има камина, облицована с декоративни бели тухли и скулптура на еленска глава, която допринася за цялостното чувство за уют.

Но въпреки традиционното обзавеждане в стил планинска хижа, ресторантът е оборудван с високотехнологично оборудване за приготвяне на храна и модерни акценти като например телескопичен абсорбатор. Той е отворен от ноември до март и е подходящо място за празнуване на различни поводи.

Всички ястия се приготвят направо на масата, както и е традиционно готвенето при швейцарската кухня. Във връзка с това ресторантът е оборудван с локална вентилация, която предотвратява разпространението на миризмите. Менюто на ресторанта включва швейцарско фондю, което бива фондю със сирене, месно фондю и фондю с мазнина и зеленчуков бульон.. Фондюто със сирене се сервира в общ съд, наречен какелон, който се поставя върху преносима печка, нагряваща се със спиртна лампа. То се консумира с помощта на дълги вилици, на които се набождат хлебни кубчета и се топят в сгорещено разтопено сирене. Фондю се приготвя само с  оригинални алпийски сирена, като например такива като  Вашрен (3 месечно) и Грюер (9-месечно),  популярното швейцарско сирене „Раклет” и се добавя също бяло вино. Сервира се с хляб, туршия и мариновани лукчета. Това  национално ястие е  популяризирано от Швейцарския съюз на сиренето (Schweizerische Käseunion) през 30-те години на миналия век.

Фондюто с мазнина и зеленчуков бульон се сервира с  запържен бекон, лук Шалот домати конкасе, гъби, мариновани в бяло вино. За фондюто със зеленчуков бульон се използват няколко вида тънко нарязано месо. А при фондюто с олио се използват различни видове  риба и морски дарове.

Гостите на ресторанта могат сами да приготвят свое ароматно ястие с месо, като могат да избират от няколко вида месо, морски дарове и риба. Всички гости имат на свое разположение нагорещена каменна плоча, където да приготвят свое собствено ястие по свои избор. Не пропускайте да опитате  за нищо на света  някое от трите вида швейцарско шоколадово фондю по оригинална швейцарска рецепта. То се приготвя с бял, черен и млечен шоколад, в който се топят различни плодове като например ягода, банан или също сладки, бонбони, маршмелоу, сладкиши.

Друго традиционно ястие, което можете да опитате в ресторант Фондю е Раклет. Това ястие характерно за автентичната швейцарска кухня се прави с полуразтопено швейцарско сирене, което се излива върху нарязан на две сварен с кожата картоф или хляб. Въпреки че ястията на швейцарската кухня са семпли и се приготвят доста лесно, тя може да изненада със своето изобилие от невероятни вкусови комбинации дори най-взискателните гастрономи.

 

loading...

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *

loading...