Само в 7DniBansko.bg

Банско и поне още 5 общини стягат грандиозен протест в София! Причината е поредното отлагане от МС на протест №1

7 Dni Bansko07.12.20175960
Протест Банско (9)

Жителите на ски курорт №1, подкрепени от жителите на още 5 населени места в региона ще протестират много скоро в София, заради поредното отлагане от МС на решението за промяна в концесията, което би позволило построяване на втори кабинков лифт към ски зоната. Това обяви кмета на община Банско Георги Икономов по време на пресконференцията за новия ски сезон.

„Във връзка с вчерашното решение на МС по темата аз съм на мнение, че вече достатъчно се говори в последните 7 години. За това време са правени безброй обсъждания с най-големите специалисти и представители на екологичните организации, на министерства на спортисти, както и на местната общност и общината. Аз не виждам какво може повече да се направи по прозрачността на този проблем. Това е лично мое мнение. Другото мое мнение е, че какво и да се направи, зелените като чуят Банско винаги ще са готови за протест“, коментира Икономов.

Той се надява вече да се поставят на дневен ред и други проблеми, които ще се решат с увеличаването на ски зоната и изграждането на втора кабинка. Да се види, че предимствата са много повече от това което е в момента и да се тръгне към реални действия.

„Така както е обявил премиера на заседанието на МС на 13-и да се вземе решението по първия въпрос за утвърждаването на измененията по концесионния договор и до края на месеца да мине на заседание на Министерски съвет и промяната на сегашния план за управление. Това нещо трябва да се случи и ние сме категорични, като местна общност в Банско.

Според Икономов другият основен проблем пред общината е изграждането в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта която сега се кара с камиони ще поевтинее, а по този начин и гражданите ще минат на по-екологично гориво. Това е един много важен екологичен проблем, който го игнорираме и никой не говори за него. С други думи има много по-екологични теми за засягане от зелените да ни обясняват как трябва да вкараме още 1000 автомобила в планината вместо да направим един нов кабинков лифт“.