Само в 7DniBansko.bg

Зимният ни туризъм показва колко прав е Рейгън: Бедността е справедливо наказание за глупостта

7 Dni Bansko05.12.201725480
Протест Банско (6)

Българите не изпускаме възможност да се похвалим с уникалната си природа и как сме една от шепата държави в цял свят, която може да развива всички видове туризъм. Но между „може“ и „развива“ има огромна разлика, която реалният живот ни напомня сурово всеки зимен сезон и настоящият няма да е изключение.

Зимата на 2017 г. ще бъде посрещната като 15-та поредна зима, в която България не е успяла да изгради нито един нов ски лифт – проектиран на ново място, построен „на зелено“. С това си антипостижение ние най-вероятно Колкото и срамно да звучи, дори държави като Португалия, Белгия, Холандия и Кипър са успели да създадат нещо ново в областта на ски спортовете и туризма през изминалото десетилетие и половина.

Например, телекомуникационният гигант „Водафон“ става спонсор на единствения ски курорт в Португалия и го развива успешно. Холандците пък наскоро разширяват стария си затворен ски парк Зьотермеер. Белгийците също не спят и изграждат няколко ски парка на затворено като „Снежен свят Ландграаф“, в който има цял 6-местен лифт. През 2008 г., дори Кипър въвежда в експлоатация нов лифт в единствения си ски курорт – Троодос. В Прибалтика може да не са дарени с високи планини, но на местните хора не липсва предприемчивост и изобретателност, вкл. и за развитие на зимни спортове. Литва отваря свръх модерната „Снежна Арена“ в Друшкининкай през 2011 г. На ски в Естония? Отскоро и това е възможно. Преди 15 години Янек Маар, студент по маркетинг, решава да се разходи в района на Кивиоли, след като успешно е завършил Талинския университет. Пред себе си видял един огромен „прашен хълм“ – изкуствени хълмове, образуващи се при добиването на шистов петрол в Естония – и решил, че това може да се превърне в перфектната ски писта. 13 години по-късно и на цената на 6 млн. евро, Кивиоли вече е микро ски курорт.

Що се отнася до останалите страни членки на ЕС, то анализът е излишен – Швейцария, Франция, Италия, Германия, Великобритания, дори Чехия, Словения и Словакия ежегодно правят повече нови лифтове, отколкото България е направила за последните 50 години. За разлика от криворазбраната цивилизация у нас, Западната цивилизация смята този вид транспорт за най-екологичния и затова го промотира навсякъде, дори и в защитените територии, където има нужда от такъв. Даже една „неевропейска“ Сърбия в национален парк. Копаоник с идентично ниво на защита като Рила и Пирин изгради една дузина нови лифтове през последното десетилетие.

На фона на всичко това, България с 88 върха над 2500 метра и стотици над 2000 държи своите зимни спортове и зимен туризъм буквално и преносно „във фризера“. Като изключим няколко реновирани лифта в Банско и подменената „Паничка“ в Пампорово, държавата ни не е изграждала нищо чисто ново и „на зелено“ за ски спортовете, откакто се изгради ски зона „Банско“. Дали този абсурд на световно ниво е чиста случайност или е плод на целенасочена и, за съжаление, успешна кампания срещу нас, като потенциален конкурент, следва да си отговори всеки българин.

Само едно е ясно със сигурност – щом Естония може да изгради микро ски курорт върху старо петролно сметище, то самозалъгването, че българската природа няма дадености за нова ски инфраструктура, е признак единствено и само на уникална за цяла Европа глупост. А както е казал още Роналд Рейгън, бедността е справедливото наказание за глупостта.

Основната причина е зеленият рекет. През годините едни и същи лица, маскирани зад екологична кауза, саботират с всички сили развитието на зимния туризъм в България. Въпреки че за това време те не са защитили твърденията си с нито един екологичен аргумент, гласът на шепата неправителствени организации от коалицията “За да остане природа в България” се чува по върховете на властта. Причината не е в тяхната сериозна експертиза на природозащитници, просто защото те не са такива. Всъщност се занимават с най-обикновен рекет над всяко правителство, което прояви намерение да развива и зимния туризъм.

Така наречените зелени мигновено започват спекулации и организират протести. По време на тези митинги няколко десетки души, предвождани от лица като Тома Белев, Петко Ковачев, Андрей Ковачев и още няколко зелени кардинали, оплетени помежду си в сериозни финансови и лобитски интереси, шестват из София. Лозунгите са различни – “Спасете Пирин”, “Спасете Витоша” и така нататък. От какво да се спасяват – никой не знае. Въпреки малобройните сбирки, властта винаги поддава и оттегля плановете си за развитие на зимния туризъм. Въпросът е докога правителствата у нас ще се огъват под екологичния рекет на няколко души, които нямат никакъв природозащитен интерес, а са водени единствено от финансови мотиви.

Източник: в. ТРУД