Само в 7DniBansko.bg

Ето го другият ни голям спортист до Григор Димитров! Министър Красен Кралев посочи кой е той

7 Dni Bansko04.12.201715960
Бойко Борисов Карсен Кралев Йорданка Фандъкова (4)

Спортният министър Красен Кралев определи сноубордистът ни Радо Янков като едно от спортните чудеса на България, редом до Григор Димитров.

“Представянето на Григор Димитров през целия сезон беше великолепно. Българският спорт, българските деца имат нужда от герои. Имат нужда от примери за подражание, които да ги стимулират и мотивират да правят първите стъпки към различните спортове. Тенисът е спорт с много голямо значение, защото се практикува от най-ранна до най-късна възраст, постоянно се строят кортове, а и инвестициите не са скъпи”, обясни Кралев.

“Във всички общини има ентусиазъм, който не бива да се изпуска, защото където има нова спортна структура, децата веднага започват да я ползват. Примерът на Григор е изключително заразителен. Той като посланик на България е изключително силна фигура. Бих дал за пример също Радо Янков в сноуборда. Зимните спортове, алпийските ски, тенисът, леката атлетика – това са спортове със специална мисия. И когато имаме силни състезатели в тези спортове, това е много добре за имиджа на България”, категоричен е министърът.

“Зимната олимпиада този път я очакваме с голяма надежда. Радо Янков от няколко години е в световния елит на сноуборда, така че има шанс за отличие. Но не трябва да го натоварваме с големи очаквания, защото освен майсторството и пределната концентрация, специално в неговата дисциплина има нужда и от много спортен късмет. На биатлонистите, разбира се, също ще разчитаме за добро представяне. В този спорт ще имаме пълен комплект квоти и при мъжете, и при жените, което е успех. Сани Жекова също би могла да поднесе изненада. Очакваме да имаме 20-ина квоти за олимпиадата, което ще е постижение и атестат за състоянието на зимните спортове у нас”, завърши Кралев.