Само в 7DniBansko.bg

Банско не може да е “евтин курорт”! На когото не му харесва – ей ти Сапарева баня

7 Dni Bansko13.01.2017251

Войната срещу Банско на грантови зеленаджии и на конкурентни курорти се пренесе върху…айряна и кафето. Били скъпи, на пистите над Банско цените удряли европейските и прочие, и прочие.

Последното, което трябва в този момент някой от Банско да прави, е да се обяснява. В последните години курортът си спечели световна слава! Тук имаше стартове от женската световна купа, нещо немислимо за последните 30 години! Сега идват такива от сноуборда. Посланици са велики звезди като Марк Жирардели и Алберто Томба, които не са такива на курорти в собствените им страни! Банско печели туристически Оскари у нас и в чужбина всяка година. При това по няколко. Няма солидно издание в Европа, което да не е писало за Банско. Трябва му само още един лифт и става наистина световна топ-дестинация.

Вижте какво поиска от Банско световният шампион Радо Янков

Ами няма как в такъв курорт да е евтино! Не може кебапчето да ти е левче, а кафето 50 стотинки. Който търси такива цени, може да си ги намери но на друго ниво. Като в Сапарева баня да речем. При “високите” цени Банско беше на 107 процента пълно за Нова година! Хотелите са резервирани на 80 процента до април! Т.е. Банско има своя таргет и единственото, по което трябва да се работи е да се вдига нивото, а от там и още повече печалбата за града и държавата. Защото такива са големите курорти – топ-цени за топ-гости при топ-условия за топ-печалба!

Кой плюе по цените, ако изключим онези, които живеят от храчките си по курорт №1. В основната си част са хора, които не могат да си позволят Банско. Сори, но за всеки влак си има пътници. Когато се качиш в първа класа на самолета, но нямаш пари за нея, или те преместват назад, или те свалят от самолета.

Банско отбелязва Световния ден на снега със световни намаления на цените на пистите!

Елементарна е пазарната логика. Като нямаш 5 лева за кафе в “Старбъкс”, пиеш го за 80 стотинки в кварталната сладкарница. Т.е. хората, които нямат пари за “Старбъкс”, нямат и за пистата над Банско. Но срещу “Старбъкс” не говорят, защото е чужда верига. Докато срещу Банско зейнали, та зейнали.

Всяка една държава си има своя елитен курорт. Без значение зимен или летен. И този курорт не е за всеки. Затова най-голямата грешка ще е, ако в Банско се вържат на ропота срещу цените. Те са такива, каквито трябва да са в курорт от нивото на Банско. Смъкне ли ги, ще се превърне в зимен Слънчев бряг. И тогава спасение вече няма.

Снимка: Георги Ангелов

коментар

  • Стани Василев

    13.01.2017 at 16:01

    Плащаш за това, което получаваш- като искаш хубави и обработени писти и хотели от висок клас, ще се наложи да си платиш

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *