Само в 7DniBansko.bg

Тази папарашка снимка от ресторант казва всичко! Няма да повярвате началник от ЕК с кои душмани се събра на една маса в София

7 Dni Bansko22.11.201790910
1
Началникът на отдел „Защита на природата” към Главна дирекция „Околна среда” на Европейската комисия Никола Нотаро показал явната си връзка с организациите от коалицията „За да остане природа в България”. Това станало на вчерашната среща в София, разказаха участници в дискусията, цитирани от “Труд”.
На нея трябваше да бъде започнато изясняването на грешките в защитената мрежа Натура 2000, допуснати на територията на страната ни. От тези грешки страдат стотици хиляди българи, чийто поминък на практика е блокиран заради влажни зони, минималистични защитени територии и др. Последният скандал бе с протестите по Северното Черноморие, където се оказа, че в Натура 2000 са включени стотици частни имоти и дори гробище.
На срещата присъстваха и душманите на хиляди обикновени българи от „За да остане природа в България”, които явно са в тесни връзки с Нотаро. Той открито демонстрирал това, като останалите присъстващи прекъсвал и неглижирал мненията им. По късно вечерта еврочиновникът е забелязан в столично заведение на една маса с еколога Андрей Ковачев. В ресторанта на масата били още хора от „За да остане природа в България” – Любомир Костадинов и Катерина Раковска от швейцарския WWF.
По информация на вестника това поставя под въпрос безпристрастността на чиновника, през който минават десетки инфраструктурни проекти, включително и лот 3.2 от автомагистрала „Струма” – участъкът през Кресненското дефиле. Там най-много публично е ангажиран Андрей Ковачев, който лобира за 16-километров тунел, който да се строи от швейцарската компания „Амберг“. Сегашното трасе през пролома е едно от най-смъртоносните – там стават десетки тежки катастрофи и умират десетки хора. Това обаче не спра „зелените” да обясняват, че магистрала там не може и не трябва да има.
Срещата поставя и още въпроси – нормално ли е висш чиновник от главна дирекция „Околна среда” на ЕК да е в ресторант с представители на неправителствени организации, директни бенифициенти на екологични програми от Брюксел, тоест получават директно финансиране от ЕК. Ако няма нищо съмнително в подобен вид срещи, защо тя не е проведена в сградата на представителството на ЕК, която в центъра на София, на ул. „Георги Раковски”.
Защо Нотаро се среща точно с тези хора и организации, а не с представители на десетки други, също присъствали на срещата, организирана по-рано през деня от МОСВ. Не е ли това съмнение за порочни практики и корупция?

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *