Само в 7DniBansko.bg

Бай Асен – 85-годишната легенда, която само Банско може да има

7 Dni Bansko17.03.20171060

Ски-столицата на България – Банско, може да се похвали с феномен, какъвто няма да намерите на нито една друга писта. Става дума за 85-годишния Асен Иванов Тренчев, скиорът с награди за най-възрастен участник в държавно първенство за 2015 година в Добринище и в Пампорово за 2016.

За първи път се качва на ски през 1942 година, когато е в 4-о отделение. Ски е силно казано за тънките дъски, с които започва снежната битка на бай Асен. През 1946 година за първи път ВИФ провежда ски-курс за студентите на Чални Валог: „Тогава като деца ходехме да ги гледаме, за първи път чух завой с рало. След това редовно ходехме там не само да ги гледаме ами и ние да се учим. Имаше ливада, едно деренце със скала, от там се пускаха скиорите. По-късно при нас в Горския техникум дойде учителят Димитър Сугарев. Той бе отзован от дружество Урожай в София и върнат в Банско. От него започна полагането на ски-основата в Банско.С него ходехме в Тръщеник, Семково, маса ученици нарамвахме ските”, спомня си Тренчев.

“Първата писта на Шилигарника – старата Котва, бе просечена от Горския техникум по идея на Димитър Сугарев през 1964 година. Също се разшири пистата и на Чалин Валог, направен беше и първия влек със ежовки от въжена линия ласо кабел. След толкова “екстри” беше нормално и да се появи майстор на ските като Георги Захов – един от най-добрите скиори на Банско участник в във всички републикански състезания тогава”, връща се назад бай Асен.

Другото име, което няма как той да изтрие от паметта си е това на Димитър Балев. След като Балев завършва ВИФ, става ски-учител и председател на всички физкултурни дейности в Банско. По времето на Балев Банско бележи скок в масовите спортни дейности. През 1985 г. започва строителството на ски-съоражение на връх Тодорка за държавното първенство и за Балканиадата. Асен Тренчев по това време участва в рекултивацията на пистите. “Работехме от един гол ентусиазъм Банско да има хубави писти”, спомня си легендата.

По случай 80-годишнината, Тренчев получава истинска изненада. На Старата котва на Шилигарника в негова чест е направено тържество с алпийския спортен клуб на ветераните от Банско. “Юлен” пък му подарява пълно ски-оборудване, което бай Асен ползва и досега.

В Банско алпийски спортен клуб на ветераните наброява над 140 човека, като Асен Тренчев е един от създателите му. Всяка година се провежда държавно първенство по ски за ветерани. Клуба на ветераните участва и във откриването и в закриването на ски сезона в Банско.

Участва и всяка година във велопохода до Кавала по случай освобождението на Банско На 85-годишна възраст Асен Тренчев продължава да кара колело. И днес можете да го видите да върти педалите някъде около  Дядо му пък е бил четник участник при освобождението на град Кавала. “Жалко, че нямаме днес такива мъже в политиката, родолюбци”, завършва бай Асен.

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *