Само в 7DniBansko.bg

Директор на “Юлен” разкри Елена Йончева: Бях и оператор, БНТ ни финансираше индиректно

7 Dni Bansko16.03.2017340

Няколко от филмите на Елена Йончева от периода 1994-1997 г. са били финансирани индиректно от БНТ, каза пред Клуб Z тогавашният й оператор Иван Обрейков. Интересното е, че в момента той е маркетинг-директор на концесионерът на ски-зоната над Банско – “Юлен”.

Така той подкрепи тезата на Александър Методиев, продуцентът, който вчера заяви, че неговата фирма “Радиовижън” е давала пари на сегашната кандидат-депутка на БСП, които после националната телевизия е възстановявала с рекламно време.

“Първо финансираха нашите филми, командировъчни и техника ни даваха, тъй като имаха по-модерна техника от тази в телевизията, съответно пътни, дневни. Съответно, след като се реализира филмът, бартерът беше срещу рекламно време,” обясни Обрейков.

И даде няколко примера на филми, по които е работил заедно с Йончева:

“Аз съм работил с Елена от 1994 г. Първият ни филм беше за изборите в Африка, след това заминахме за Чечения, там снимахме доста, направихме интервю с тогавашния президент Дудаев. След това ходихме в Афганистан, втори път в Чечения, Алжир, Босна и Херцеговина.”

Всички тези филми са били финансирани по тази схема.

“След това Елена почна да търси други пари, спонсори, и аз търсех съответно, и до 97-ма година аз престанах да работя с нея. За този период мога да кажа, 94-97 г, за което има и документи, предполагам. Не мога да се отрека, аз дори съм ходил да взимам и техниката, и парите, тъй като тя не обичаше да носи много в себе си, а ставаше въпрос за големи суми.”

Обрейков заяви, че не помни точните суми, но един филм е варирал между 5, 7 и 10 хиляди долара.

На въпрос как ще коментира твърдението на Йончева, че винаги сама си е била продуцент, той каза:

“За мен терминът “продуцент” е за този, който дава парите. Елена беше автор, а фирмата “Радиовижън” беше тази, която даваше парите. После косвено БНТ ги връщаше с рекламно време. По това време в телевизията нямаха много средства за подобни документални филми, които искат такъв бюджет. Това беше една от вратите и така работеха много фирми, общински компании, не само на Сашо и на Ковачев (партньор на Методиев в “Радиовижън, бел.ред.).

Той заяви, че не знае нищо за хонорар от 40 000 лева, за който Методиев заяви, че Хачо Бояджиев е издействал за Йончева. Обясни още, че за всичко е имало фактури – от таксита, за бензин, и когато са оставали пари, са ги връщали, което също трябва да е отчетено.

Защо Йончева твърди обаче, че не помни Александър Методиев и въпросната схема?

loading...

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *

loading...