Само в 7DniBansko.bg

Шокиращо разкритие! Ако започне разширяване на лифта над Банско, край на достъпа до пистите за 5 години!

7 Dni Bansko16.11.201710850
лифт

По Закона за защитените територии няма опасност да се увреди околната среда от втори лифт, по-скоро ще се запази. Това заяви икономистът Красен Станчев по БНТ.

От Юнеско бяха в България, провериха състоянието на Банско, срещнаха се и с мен. Аз бях председател на комисията по околна среда в НС и тогава успяхме да запазим Пирин. Юнеско имат положително отношение и вероятно ще подкрепи втори лифт.

Няма аргументи против втори лифт и в българското законодателство. От 1992 г. досега списъкът в закона за обекти подлежащи по екооценка е един и същ. Има 65 дела на екоорганизации за нарушаване на един и същи закон и всички са паднали в съда. Няма нарушаване на ЗУТ и на ЗЗОС, а лифтът ще даде по-добра перспектива за хората.

От липсата на втори лифт се губят около 10-15 хил. посещения на година. Освен като покупка на карти за лифтовете се губи и от незаетата леглова база. Банско трябва да се развива, да има повече гости. Те ще се поемат от съществуващите писти, само трябва още един лифт.

За идеята за разширяваве на сегашния лифт, Красен Станчев обясни, че е хубава, но това означава да се разруши съществуващия и да се спре достъпа до планината за около 5 г. Минимумът за строителство е 2 години. Сега около 2000 автомобила се качват събота и неделя до Бъндеришка поляна, особено микробуси. Това повече замърсява природата, допълни той.