Само в 7DniBansko.bg

Не е за вярване! Данъчните се къпят в пари в Банско

7 Dni Bansko15.03.2017100

С над 27% се увеличиха оборотите в търговски обекти в Банско и Боровец спрямо същия период на миналата година, след зимните масови проверки на данъчните от НАП София. От старта на зимните проверки през 2014 г. до момента увеличението на оборотите е с над 60%.

При данъчните проверки в зимните курорти по-голяма част от най-посещаваните кръчми и барове бяха поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на НАП. Целта беше да се сравняват оборотите за минали периоди с отчетените по време на проверката. Наличието на съществени разлики наложи много фирми да бъдат предложени за пълна ревизия. В някои заведения в присъствието на данъчните оборотът скача над 10 пъти.

По време на кампанията за затягане на контрола в зимните курорти данъчните извършиха над 2200 проверки, съставени са 128 акта за нарушения, като са издадени и заповеди за затваряне на 31 обекта. Заведения и магазини се затварят за срок до 1 месец заради липса на касов апарат или неиздаване на касови бележки.

Наред с проверките, търговските обекти се посещаваха от патрулиращи данъчни, които влязоха във всеки магазин и ресторант в Банско и Боровец. Заради неплащане на дължимите налози публични изпълнители на НАП са иззели парите от касите на над 50 търговски обекта. За да избегнат взимането на пари от касите 9 обекта са сменили фирмите, които ги стопанисват. Това обаче доведе до следваща стъпка на НАП. На всичките 9 “стари” фирми, на “новите” 9 и на физическите лица, чиято собственост са те ще бъдат направени пълни ревизии, съобщиха от НАП.

Данъчните проверяваха и лица, които дават под наем апартаменти или стаи, в обекти, които нямат категоризация и за получените доходи не плащат данъци. Проверките в зимните курорти ще продължават през цялата година в денонощен режим, обявиха от НАП.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *