Само в 7DniBansko.bg

Ако се чудите къде да си вложите парите! Банско с много по-голям ръст в продажбата на апартаменти от Пампорово и Боровец накуп

7 Dni Bansko10.11.20174730
банското

Банско е рекордьор по продажба на ваканционни апартаменти измежду трите най-известни планински курорта у нас. През третото тримесечие на 2017 г. продажбите на имоти в района на Банско са се

увеличили с

почти 30%

на годишна база. В Пампорово ръстът е 18%, а в Боровец – 5%, показват данни от анализ на Bulgarian properties, цитирани от “24 часа”.

Това се случва за първи път – обикновено продажбите на имоти в тези курорти се повишават през зимните месеци и през пролетта, докато сега ръстът е постигнат през третото тримесечие, което обхваща само летни месеци.

Според анализа една от главните причини за този интерес е фактът, че средните цени на имотите в Банско са достигнали през 2017 г.

исторически

най-ниските

си нива

В момента средната цена там е 352 евро за квадратен метър, но през лятото е била още по-ниска – 325 евро, при 366 евро през цялата 2016 година.

Сделки в Банско и района се сключват средно на нива от 25 000 евро за апартамент. Миналата година средната стойност е била 24 700 евро.

В Боровец цените са около 600 евро на квадратен метър, а в Пампорово – 340 евро. И в двата курорта цените почти не са се променяли в последните 1-2 години. Единствено в Боровец, където предлагането е ограничено, има леко нарастване на цените, се казва в анализа.

Купувачите на имоти в зимните курорти са предимно българи. Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian properties, почти 100% от купувачите на апартаменти в Боровец и Пампорово са българи. “Това са хора, които живеят в София и другите големи градове, като имаме нараснал интерес и от страна на българи, живеещи в чужбина. Купува се за собствено ползване и отдаване под наем през останалото време”, казва Стойкова

Банско в това отношение е изключение. Там

българите са 40%

от купувачите,

останалите са чужденци.

“Интересен факт е, че има купувачи, които търсят да вложат пари в имот в София или друг голям град. Но като видят нарасналите цени в градовете и големите бюджети, които са нужни за покупка, избират да закупят имот в някой от ски или балнеокурортите, където цените са в пъти по-ниски”, казва Стойкова.