Само в 7DniBansko.bg

Браншът в Банско към Ангелкова: Тук има инвестиции за милиарди, а дъмпингът на сивия сектор ни убива

7 Dni Bansko02.11.20176660
николина ангелкова

Цените, на които се продава туристическият продукт в Банско, са твърде ниски и изкуствено занижени. Това мнение изказаха представители на туристическия бранш на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова за готовността за новия зимен сезон. Тя бе придружавана от кмета на града Георги Икономов и лидера на сдружението на местния бизнес Малин Бистрин.

“Инвестициите, направени в Банско, са за милиарди, а работим със смешни и несправедливи цени. Причината е дъмпингът на сивия сектор – къщите за гости, апарткомплексите, които не са регистрирани и работят нелегално”, допълниха от бранша.

Поискаха от държавата по-стриктно да следи и в интернет за продажби на нощувки в некатегоризирани обекти.

“Ще продължим практиката с “таен клиент”, за да хванем подобни места за настаняване, които не са регистрирани по законния ред. Следващата седмица обявяваме поръчката за Единна система за туристическа информация, която да свързва хотелите в НАП и МВР, и ако няма обжалване на процедурата, се надявам до 5 месеца да е готова”, отговори министър Ангелкова.

“Институциите контролират тези туристически обекти, които са регистрирани и за които има информация. “Давайте сигнали за нелегалните обекти, за да проверяваме”, призова тя.

Кметът на Банско Георги Икономов също призова бизнеса да вдигне качеството на предлаганите услуги, а оттам – и цените. “Трябва да се вдигнат цените, за да влязат повече приходи, да има и по-добри заплати в бранша. Мисля обаче, че засега ще се задържат същите, защото сезонът вече чука на вратата”, каза кметът Икономов.