Само в 7DniBansko.bg

Общинският съвет на Банско одобри влизането на града в район “Рила – Пирин”. Вижте ефектите от това

7 Dni Bansko01.11.20171190
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Общински съвет Банско одобри инициативата на община Банско за създаването на туристически район „Рила – Пирин”

На своето редовно заседание Общински съвет – Банско даде своето съгласие за създаване на Организация за управление на туристически район „Рила – Пирин”. Това е един от общо 9-те туристически райони, на които е разпределена територията на страната съгласно новите разпоредби на Закона за туризма. Учредяването на т.нар. Организация за управление на туристическия район, която е със статут на юридическо лице, цели да обедини действията на 23-те общини, попадащи в него, в сферата на туризма, оформянето на регионални туристически продукти и съответно осъществяването на маркетинг и реклама на тези продукти.

В състава на района влизат общините Банско, Белица, Белово, Благоевград, Бобошево, Гоце Делчев, Гърмен, Долна Баня, Дупница, Костенец, Кочериново, Кресна, Петрич, Разлог, Рила, Самоков, Сандански, Сапарева баня, Симитли, Сатовча, Струмяни, Хаджидимово и Якоруда. През ноември се очаква да се проведе учредителна среща, която да положи основите на организацията.

Бе одобрено подписването на споразумение за сътрудничество между Банско и италианската община Монти. Със споразумението се цели разширяване на възможностите на местната власт за кандидатстване с проектни предложения пред Европейската комисия, осъществявани на базата на международни партньорства. Предвижда се сътрудничеството да включва още организирането на съвместни форуми, обмен на добри практики в сферата на туризма, спорта, културата и опазването на околната среда.