Само в 7DniBansko.bg

Родните еколози и журналисти – бракониери, саботьори или просто глупави

7 Dni Bansko09.01.2017270

Чужденците в Банско от bTV – “цените са по-изгодни от Западна Европа”, “пистите са като в Алпите”, “Банско е най-доброто в региона”, “обичам Банско”. Добре, че намериха един българин на опашката да помрънка малко. Въпреки че човекът си е прав – чакане за лифт 1 час в началото на януари е много.

И въпросът е защо 10 години в България не се е забил един нов пирон в зимна инфраструктура? Защо три кабинета блокират приемането на плановете за управление на българските планини, Рила чака вече 14 години, Витоша е в разруха, Пирин не предлага конкуренция на Банско? Защо някои медии лъжат обществото, че екологичните проблеми са в курортите, когато именно там горите се увеличават и бракониерската сеч е елиминирана?

Това са данните за горите в Пирин от края на 2014 г, по официалната инвентаризация на горския фонд. Ще дойде ли един политик, еколог или журналист и да напише под тази снимка къде вижда екологичен проблем? Ако не, защо лъжат 7 милиона българи за измислени проблеми в планинските курорти?

Да не би, за да не видят двата МИЛИОНА кубика незаконна сеч ГОДИШНО в българските селски райони (често с кметове с ориенталски имена, с които алъш-веришът е благ) без туризъм и поминък?

Умишлено ли прикриват бракониерството, умишлено ли саботират планинския туризъм или просто са глупави?

Уточнения по графиката:
1. Залесяването в Пирин от 20 000 декара е нетното изкуствено и естествено такова.
2. Ски зона Банско е представена като площта на обектите в нея, не по външна граница. И дори в този размер, за много малък процент от обектите се е налагало каквото и да било премахване на растителност (даже не дървета).
3. Освен горите, по отчета за изпълнение на предходния план за управление, всички без един видове животни и растения в парк Пирин увеличават популациите си.
4. Ако погледнем самата статистика, виждаме как в Пирин намаляват драстично ливадите и всеки нормален и неподкупен еколог или планинар би се замислил дали това е добре, след като има животни и растения, на които им трябват именно тревни съобщества (т.е. ливади), а не горски гъстаци без лъч слънчева светлина. Но такива реални екологични проблеми не правят сензации и нямат потенциал за сплашване на министри…

ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *