Само в 7DniBansko.bg

Няма такъв шамар! Герджиков нокаутира президента Радев в името на Пирин!

7 Dni Bansko09.03.2017480

Премиерът проф. Огнян Герджиков твърдо отстоява позицията си, че планът за парк “Пирин” трябва да бъде приет час по-скоро и да се гарантира статута на българските планини, за да се развива туризма ни, а и да се избегнат санкции за забавянето.

В това бе категоричен той в първия си коментар по темата, който даде ексклузивно за най-четената новинарска агенция ПИК, след като преди дни за пореден път приемането на плана претърпя провал, въпреки решението на кабинета това най-сетне да се случи. Причина бе поредният опит за рекет от страна на екомафията, която заплаши държавата с протести, а президентът Румен Радев се огъна, явно недобре осведомен по темата от съветниците си

„Смятам, че ние по начало се забавихме с тези планове за нашите планини. Разбира се, че природата трябва да се пази и да се спазват всички законови правила и това е направено в случая. Не може да изоставаме десетилетия назад”, заяви ексклузивно за ПИК премиерът проф. Герджиков.

Служебният министър-председател заяви, че големите и силни европейски държави имат силно развит ски туризъм и съоръжения, като същевременно си пазят и природата.

„Ние не можем да останем на Витоша, например, със съоръжение от преди 50 години, а на Банско да не се направи още един лифт при максимално щадене на природата. Тези неща не са несъвместими, защото в крайна сметка влековете и лифтовете са екологично съобразени и там могат да се прокарат така, че да има минимални щети за природата”, допълни още Герджиков.

Премиерът подчерта, че за него това са важни теми, тъй като природата трябва да е достъпна за всички хора, а не само за най-запалените по девствената природа.

„Тези места трябва да са достъпни и за хората с увреждания, и за тези, които искат да упражняват ски туризъм. Имаме невероятни природни дадености, които трябва да се ползват, като същевременно се опазва и природата. За това винаги съм апелирал с максимално щадене на природата да се усвояват тези ценности и всеки един да има достъп до тях”, заяви още той.

На въпрос на има ли все пак начин решението за забавяне на плана „Пирин” да бъде преразгледано и да стартира отново, Герджиков заяви, че по всичко личи, че нещата за този проект ще се забавят.

„В крайна сметка това е крайното решение и ние трябва да се съобразим с него”, призна премиерът.

Помолен да коментира като един от най-добрите юристи у нас нужна ли е действително според нормите такава екооценка, той заяви:

„Законово изискване няма на този етап да има екооценка, това е самата истина. При този общ план за планината няма необходимост от екооценка според закона. Това е презастраховане, което само допълнително ще забави проекта. Освен това по този план няма предвиждане за никакво изсичане и застрояване, за да бъде то оценявано. За мен това е ще бъде излишен удар във въздуха, но в крайна сметка това е решението”, допълни Герджиков.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *