Само в 7DniBansko.bg

Георги Икономов с изключително силна реч на деня на Банско: Тук на всяко насилие се е отвръщало с изстрел!

7 Dni Bansko05.10.20172880
георги икономов

На днешната дата през 1912 година, Банско е освободено от турска власт и 5-ти октомври по традиция се чества като празник на града. Паметният ден започна с тържествена Света литургия в храма „Света Троица”, която премина в благодарствен молебен за всички, участвали в Освободителните движения, както и за здравето на празнуващите в днешния ден.

„Ако има българска земя, която никога не е свеждала глава пред османските поробители, която на всяко насилие е отвръщала с пушечен изстрел, то това е нашата земя! Това никога не бива да се забравя! Не бива да се забравя, че тук не е имало къща, която да не е била почернена, не е имало род, който да не е дал свидни чеда, потеглили към безсмъртието! И всичко това заради онзи непримирим дух на банскалии! Този дух е кънтял в суровото слово на Паисий, в учеността на Неофит Рилски. Живял е гърдите на Терзи Никола и Кир Благо Тодев. Осмислил е героизма на смъртната чета на Радон Тодев. Пазил е керванджиите, които не само са търгували по света, но са прекарвали и оръжие за националното ни освобождение.

Този дух е жив и днес, така, както е жива паметта ни за героите и мъчениците ни. За тях, в Банско няма смърт, няма забрава!

И когато честваме днес деня на нашата Свобода, ние сме все така решими да изпълняваме заветите на великите наши предци. Все така решими да строим с памет, самочувствие и вяра. Днес Банско е Зимна столица на Балканите, Най-добра фестивална дестинация на Балканите, Европейски град на спорта, носител на десетки други отличия…Това стана възможно, защото бъдещето на нашия град си струва усилията, нашите и на тези преди нас.

И нека Бог да бди над всички нас и над делата ни!

Честит празник, скъпи съграждани!
Честита Свобода!!”

бе част от тържественото слово, произнесено от кмета Георги Икономов пред паметника „Банско помни героите”.

На Възпоменателната церемония присъстваха още заместник-областния управител на област Благоевград Иван Стоянов, кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на Общински съвет – Разлог, д-р Мария Копанарова, председателят на Общински съвет Петър Баряков, общински съветници, представители на политическите партии, общественици, духовници и граждани.

В знак на почит към хилядите, дали живота си по време на Националното освободително движение на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.