Само в 7DniBansko.bg

Куражлия! Плевнелиев опъна ушите и на Румен Радев, и на Бойко Борисов: Да мълчат, като ги няма тук

7 Dni Bansko24.09.201717791
росен плевнелиев

Заминах за Германия с една раздрънкана “Лада” и една раница. Едва по-късно вече имах стотици офиси и много работници. Това сподели пред “Събуди се…” президентът Росен Плевнелиев.

Темата “Германия” е актуална, защото днес там се провеждат парламентарни избори. Плевнелиев разказа, че при първата си среща с канцлера Меркел й разказал къде е научил така добре немски. “На строежа, госпожо. На вашия строеж”, казал той на Меркел. Плевнелиев изтъкна, че сегашният канцлер на Германия е изключителен политик, един от най-големите в световен мащаб.

Плевнелиев коментира и визитата в САЩ на своя приемник – Румен Радев, който се изяви на трибуната на Съвета за сигурност на ООН и се срещна с българската общност в Ню Йорк.

“Имам доста по-различна позиция от тази на  президента Радев… За първи път в историята на ООН имаме американски президент, който от най-високата трибуна на планетата заплашва друга държава. Никога досега не е имало такава открита заплаха. За мен оръжията и използването на военни технологии е точно обратното на дипломацията”, коментира Плевнелиев.

Помолен да коментира отношенията  премиер – президент, той отговори: “Когато премиерът и президентът са тук, в България, да седнат и се разберат за самолетите и корабите. Но когато единият е тук, а другият отвъд океана, може би е редно да седнат и да замълчат. Този казус със самолетите стана “моторно” известен, в който и двете страни имат своите аргументи. А не прилича на държавния глава да се бърка по никакъв начин в работата на правителството какви самолети ще купува”, отбеляза Плевнелиев и допълни: “Най-доброто за България е да седнат и да се разберат, а не да говорят през океана излишно”.

Плевнелиев изтъкна, че никога не се е месил в работата на Министерството на отбраната: “Сега, когато държавният глава не е военен, му прилича да застане отстрани и да не се меси в работата на правителството. На президентската институция й прилича понякога да замълчи и да застане отстрани”.

“Ще го кажа много ясно – неуспехът на държавният глава е неуспех за всеки българин. Но нека не му спестяваме грешките, с надеждата, че той ще се поучи от тях”, заяви Плевнелиев.

коментар

  • Ив

    24.09.2017 at 15:56

    Господи! Защо давате поле за изява на това нещо?! Малко ли срам брахме през неговото нелепо президентстване? Искаме да забравим!!!

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *