Само в 7DniBansko.bg

Банско отново имаше 15-и септември, какъвто не може да се види на друго място в България (Снимки)

7 Dni Bansko15.09.20174060
18

С Вазовото стихотворение „Аз съм българче“ , произнесено от стотици детски гласове, бе открита учебната година в гр. Банско.Бе открита по начин, който няма никъде в България – на градския площад се събраха всички ученици на банските школа!

За трета поредна година, празничният първи учебен ден в планинския град започна с общоградско тържество на централния площад, където първолачетата, техните по-големи каки и батковци, гимназистите и техните учители, бяха поздравени от кмета Георги Икономов.

„Отново дойде време да открием учебната година. 15-ти септември е ден, който всички чувстваме като празник. Защото го свързваме със светлината на знанието и с вярата в бъдещето.
На добър час, мили ученици! Помнете, че смисъла на думите образование, духовност, упоритост и уважение, никога няма да излязат от мода!  На добър час, уважаеми учители! Носете гордо професионалното си звание, защото всички ние сме поверили бъдещето си във вашите ръце! На всички желая успешна учебна година!“ приветства Икономов събралото се множество.

Официални лица на церемонията бяха още народният представител Александър Мацурев, председателят на Общинския съвет – Петър Баряков и директорите на общинските учебни заведения.

На днешния ден за първи път прекрачват прага на родното училище 131 първокласника, а общо 1788 ученика се обучават на територията на общината.

Възпитаниците на трите професионални гимназии, идващи от околните населени места, ще бъдат улеснени в придвижването си до учебните заведения с нов училищен автобус. Той бе предоставен часове преди първия учебен ден от Министерството на образованието, със съдействието на народния представител от Банско – Александър Мацурев.

ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Добринище също може да се похвали с нова придобивка – обновена училищна столова. Със старта на новата учебна година, учениците във втория по големина град в община Банско, ще имат организирано обедно хранене, съгласно стандартите, в удобна и комфортна обстановка, като средствата за ремонта на помещенията бяха осигурени от общинския бюджет.