Само в 7DniBansko.bg

Мимо отказа да смени легендарния си костюм за апартамент на морето (Снимки)

7 Dni Bansko28.02.20171650
Банско е дало на България Паисий и Вапцаров. Пред портите на Банско Яворов стана революционна легенда. Когато си такъв град,когато си обречен да бълваш българщина, рано или късно се появява…Мимо!
Някой ще каже нерде тези величия, нерде наш Димитър Кехайов. Не бързайте, защото българщината се крепи както на върха на перото при Хилендарски и Вапцаров или на върха на сабята при Яворов, така и на върха на кукерския костюм на Мимо. Костюм с косъм като за световен рекорд – 108 сантиметра.
Димитър е замислил този костюм още през 2009-а година. И от тогава се грижи за козите, както за себе си. Гледа ги като свои деца, имат си режим, сутрин става с тях, вечер ляга с тях. Ако те не са яли и той не яде. И за нищо на света не мисли да се отказва от този живот, от този мерак, даже смята да го предаде на очарователната си дъщеричка. Така както са му го предали на него. Защото “каква е тази българска къща, без стока в нея”!?

С уникалния си костюм Мимо е участвал на куп изложби, които печели. Наградите не са големи, те са по-скоро морално поощрение един банскалия да продължи да бъде просто…българин, да пази миналото, за да имаме шанс и за бъдеще.

Наскоро Кехайов получил за него “неприлично” предложение. След като казал, че за нищо на света не е в състояние да се раздели с костюма си, бизнесмен му се изрепчил: “Това са ключовете от чисто нов апартамент в Бургас. Даваш костюма и ги взимаш, твой е. Ще си живееш на морето и ще пееш”. Е, кукерското чудо е още в кошарата на Митко…
Сега стана ли ви ясно какво е общото между Мимо и онези герои, с които започнахме? Никога не ги е било срам да бъдат българи. Защото и никога не са били за срам. Били са за пример!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *