Само в 7DniBansko.bg

Банско е в очакване на Чайковски, Пучини и “Котките” на сър А.Л. Уебър! Стартът е утре, 20,30 часа

7 Dni Bansko23.08.20171430
опера

За осми пореден път Банско става център на класическото изкуство. В три поредни вечери – 24, 25 и 26 август, градския площад на курорта ще бъде мизансцен на фестивала, посветен на оперната и класическа музика.

Балетът по музика на Чайковски, „Спящата красавица”, ще открие културното събитие. Спектакълът е на Държавна опера Русе с участието на солисти и кордебалет, както и Весела Василева, Павел Кирчев, Галина Христова. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, поради което се и възприема с лекота от публиката.

Петъчната вечер в полите на Пирин ще бъде отредена на операта „Джани Скики” от Джакомо Пучини. Солистите на Русенската опера Добромир Момеков, Мария Цветкова, Андреана Николова, Дилян Близнаков, Александър Баранов, Момчил Миланов, Стоян Стоянджов, Теодор Петков, Евгени Ганев, Петя Цонева, под диригентството на Найден Тодоров, ще ни пренесат в комичния сюжет, основан на случка от „Божествена комедия” на Данте Алигери.

През последната фестивална вечер, любителите на класическото изкуство, ще могат да гледат легендарния мюзикъл „Котките”, представен от Варненската опера. След премиерата му през 1981 г. в „Уест Енд”, „Котките“ се превръщат в най-поставяния бродуейски мюзикъл на всички времена. Това е шоуто, което изстрелва кариерата на сър А.Л. Уебър в небесата. Мюзикълът е базиран на поемата на Т.С. Елиът „Книгата на стария опосум за практични котки“. Поезията бива преработена в още по-блестящ текст от Тим Райт, а Уебър композира музиката, като и двамата добавят много от себе си. Режисьор на постановката е Светозар Донев, диригент – Страцимир Павлов.

Спектаклите започват от 20:30 ч., входът е свободен.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *