Само в 7DniBansko.bg

Нова схема! Българи теглят масово бързи кредити за почивка, след това бягат в чужбина…

7Dni Bansko21.08.20173890
пари

Българи, живеещи и работещи в чужбина, са измислили нов начин за дълга лятна почивка на родното Черноморие като теглят бързи заеми.

Те се завръщали от странство в родината и с българската си лична карта теглели суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използвали ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщали на работа зад граница. Някои “забравяли” да погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезвали от полезрението на кредитодателите, пише стандарт нюз.

“Засега имаме около 200 случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция. Надяваме се, че след като получат заплатите си, ще тръгнат да си връщат заемите”, заявиха от небанковите кредитни дружества.

Проблемът засега не плаши повечето фирми в бранша, но вече има случаи на опарени дружества. Проверката е показала, че част от забравилите имат имущество в България. “Независимо, че тези хора нямат доходи в страната, свързаността ни в рамките на ЕС, ни дава редица възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели”, коментираха за “Стандарт” от фирмите за бързи заеми. Компаниите за бързи кредити продължават да държат висок дял от потребителските заеми у нас. Според последни данни те са раздали над 2,6 млрд. лева. За последните 3 месеца – май, юни и юли, увеличението на раздадените бързи кредити е 6,5 на сто, отчитат от бранша.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *