Само в 7DniBansko.bg

Били сме селяни? А всеки софиянец бърза да се тагне от тук?

7 Dni Bansko21.02.2017680

7DniBansko.b се натъкна на интересен материал във Фейсбук. Това е реакция на Дафинка Балева относно зачестилите обиди на софиянци към банскалии. Дафинка е дъщеря на Райна и Димитър Балеви, създателите на първите лифтове в Банско.

За “Наглите софиянци и неоправданото им самочувствие”

Ще се застраховам предварително, че не слагам всичко и всички под общ знаменател. В София живеят част от семейството ми, както и едни от най добрите ми приятели. Не се съмнявам ,че в София е голяма част от интелигенцията на България.

Харесвам историческите и паметници, харесвам “Витошка” и Руската църква”, харесвам Народния театър и Софийския университет. Харесвам архитектурата , кината и безспорно хубавите заведения. Възхищавам се на хората ,които се борят за София. Харесвам нашата столица и не бих я заменила за друга.

Но тук става въпрос за друго. В моя град, доста често чувам израза отправен от софиянци към банскалии : “Тъпи селяни”! Та по същество: Говоря за себе си , но така живеем всички в Банско.

Първо: селянията е по душа, а не по адрес.

Второ: Защо да съм селянка, в сравнение с теб? Живея в къща с прекрасна гледка към планината.

Трето: Въздухът ,който дишам е 10 пъти по чист от твоя.

Четвърто: Не се нуждая от време да пътувам от работа и до вкъщи, защото всичко е на ръка разстояния. По същата причина и никой не ме псува сутрин и вечер. Всички хора са усмихнати , защото са доволни от живота си.

Пето: Детето ми расте и тича по чисти улици, където контейнерите не преливат от бoклук.

Шесто: Приятелствата са истински и за цял живот. Училищата са на високо ниво , изхождайки от големият брой успели хора. Храната , която ям е от собствената ми градина.

Мога да продължа до утре, но спирам като за финал ще кажа, за разлика от Теб ,аз мога да дойда в София, когато си пожелая , а Ти ще трябва доста да се потрудиш , за да си позволиш пак да дойдеш в “Моето Село”, откъдето да се тагнеш!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *