Само в 7DniBansko.bg

Уникално! Банскалийка избродира шевичена карта на България!

7Dni Bansko09.08.20171330
банско

Една от съпътстващите културни прояви на започналия в Банско джаз фестивал са откритите няколко изложби в Дома на изкуствата в курортния град. Те са подготвени по програма “Произведено в България”, а сред тях вниманието привлича и експозицията на Здравка Цветкова от Банско “Българската шевица – код, искра, традиция”.

Здравка Цветкова е строителен инженер по професия, но, както много български жени и истинска банскалийка, е наследила потребността да се занимава с ръкоделие, да везе и да твори по формулите за красота, завещани от майки и баби. Днес тези занимания се наричат хоби, но за нея е нещо, което идва отвътре. Този вътрешен порив нарича потребност на душата.

Иначе не става, лаконична е жената от Банско. А доказателство за думите й е и шевичената карта на България, която е избродирала. Около шест месеца й е отнело нейното изработване.  По думите й не е толкова много работата, по-важна е нагласата, подготовката.  Тук е събрано всичко, свързано с шевицата, от цяла България, но това не е само мое дело, разказа везбарката пред репортер на БТА. Имаме едно национално сдружение “Седянка”.

Това са около 5000 жени и тези жени са извадили всичко, което е имало по бабините ракли, снимали си и са го пресъздали. За това според Здравка е нужно много време. Извезването, каза тя, не е трудно, повече време и усилия изисква самото събирателство. Така че поклон на тези жени, подчертава отново банскалийката заслугите на жените от “Седянка”, като не пропуска да разкаже и за старата везбарка Мара Коларова, която преди години обиколила надлъж и нашир цяла България, за да проучи българските шевици и да изработи а шевичена карта на България.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *