Само в 7DniBansko.bg

За тях всичко е любов! И музика! Жан и Нели, които цяло Банско обича

7 Dni Bansko01.08.201710320
15

Знаете ли, че музиката, особено народната, е преди всичко…любов? Питайте за това Жан Николаев Михайлов и Нели Цветанова Александрова.

Нели е от Долни Дъбник, а Жани от Банско. Тя е ръководител на детска школа по народно пеене към читалище „Никола Вапцаров 1984“, а той е един от най-добрите гайдари в Пиринско и участва във фолклорна група „Банскалии“.

Любовта им пламва в Пловдив. Запознават се в музикалната академия там. И двамата са в един курс със специалност „Изпълнителско изкуство“. Продължават следването в пловдивския униеверситет „Паисий Хилендарски“ – педагогика на обучението по музика. Взимат с отлични оценки държавните изпити и решават да се пеместят в родния град на Жан. 

Нели идва да живее при него в и когато крака й стъпва в Банско тя се влюбва в местните традиции,  фолклор и диалект. Вече над четири години са заедно и неразделни. Нели има брат, а Жани сестра, която също участва във фолклорния живот на Банско . Тя пее и танцува в групите „Банска младост“ и „Бански фукли“.

Нели пее от пет годишна възраст по концерти, събития и фестивали. Помни първата си песен – „Морен сокол пие“. Тя е от род на музиканти. Дядо й е бил един от най-добрите акордеонисти и певци в Плевенско. Красавицата пък наследила певческия талант от баба си и майка си.

Жани пък започва музикалната си кариера от четвърти клас. Той е първия музикант в рода си. Има награди от фестивалите: „Пирин пее“, „Между три планини“, множество участия в музикални предавания. Жани е професионален и основния гайдар на Банско. Участва във всички събития и фестивали в града. Печели второ място на национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ град Нови пазар през 2010 година.

Нели преподава в най-добрата школа по народно пеене в региона. Нейни постижения са на фестивала в Приморско „Еврофолк“, печели лауреат на фестивала като я отличават за най добрата певица на фестивала. На конкурса „Напеви от Североапада“ в град Монтана със участници от всички национални музикални училища в България, тя печели първо място. Двамата заедно имат международно участие в Македония в град Гевгелия. Предствят Банско и България по международни туристически изложения в цяла Европа.

Най-интересното е че Жани я е научил на кукерски тънкости. Например как да „разчешова“ кукерски кожи, да шие кукерски кожи, да облича кукерски кожи, а най-големия й мерак е да „дрънка“ звонци.

Жани си спомня, че когато е отишъл да се запознае със семейството на Нели и е засвирил с гайдата, баща й е заплакал и го е прегърнал. Съпругата му пък разби мита, че ако не си банскалия, не можеш да изпееш местна песен. На юбилейното „15 години Банска младост“ Нели изпя банската песента „Убава е била Перин планина“ и доказва че таланта, мерака и любовта към българския фолклор правят песента.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *