Само в 7DniBansko.bg

Спрете се, бе! bTV облъчва с македонизъм: В Скопие броят Вапцаров за свой

7 Dni Bansko27.07.20177630
вапцаров

В навечерието на подписването на договора за добросъседство между България и Македония bTV започва да излъчва поредица от уроци по история от Македония.

АМА ПО-ДОБРЕ ДА НЕ ГИ ПОЧВА!

Още в първата серия разбираме, че според официалната македонска историография няма никакво съмнение, че роденият в Банско поет Никола Вапцаров е македонец.

Едно от неговите най-известни стихотворения – „Земя”, започва така: Тази земя, по която тъпча сега, тази земя, която пролетен вятър пробужда, тази земя – не е моя земя, тази земя, простете, е чужда.

То край Вардар би звучало така: Таja земja сега що jа чекорам, Таja земя во пролет що ja буди jугот, Таja земja своja не ja знам. Таja земja простете е туг’я.

Но не е само той – поети като Атанас Далчев и писатели като Димитър Талев са част специалната македонска наука за т.нар. „двудомни писатели”. Неин основоположник е проф. Васил Тоциновски – писател, историограф и литератор.

„В македонската традиция и приемственост имаме автори, по потекло македонци, родени в Македония, а дори и да не са родени в Македония – тяхното потекло е македонско. Живеейки в други среди, където са съществували, те се формирали и образовали на езика на своята нова земя. Но тяхната единствена, голяма книжовна любов останала Македония и македонците”, обяснява проф. Тоциновски.

Ако не се разбира веднага, повечето от т.нар. „двудомни писатели” на Македония всъщност са българи. Това са автори, родени и живели в България, писали на български език, но изследвани и публикувани в Скопие като македонски. Списъкът може и да изненада – освен изброените по-горе творци, повод за македонска гордост пред света са Симеон Радев, Антон Страшимиров, Христо Смирненски, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов и целият Македонски литературен кръжок в София (част от който е и Вапцаров).

Засега няма сведение македонска телевизия д се е вдигнала да дойде до Банско, откъдето може по далеч по-сериозен начин да докаже, че Вапцаров е само и единствено българин!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *