Само в 7DniBansko.bg

Скандал! Ректори подкупват студентите с джипове, айфони, екскурзии и пари

7Dni Bansko12.07.20173330
Студенти

Все по-невероятни методи използват родните университети в опитите си да привлекат студенти.

След като миналото лято ректори даваха по 50 лв. на свои възпитаници и преподаватели за всеки доведен кандидат-студент, тази година някои висши училища са вдигнали мизата – на младежите се обещават даже джипове, само и само да се запишат в съответния университет. Най-пресният пример е от частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив (ВУАРР), което се рекламира с гръмката оферта “Учи и спечели”. В специално обръщение на сайта на университета ректорът акад. проф. Димитър Димитров примамва бъдещите студенти с “щастливи бонуси” – 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е джип. Щастливците ще са 25 първокурсници, които ще научат за своя шанс на студентския празник 8 декември т.г., когато ще се теглят номерата на късметлиите.

Друг частен пловдивски университет – Висшето училище по сигурност и икономика – е възприело почина на колегите си и предлага “само сега” специална модулна такса от 600 лв. за всички приети и записани студенти в първи курс. Вузът явно не се смущава от шумотевицата, която миналата година предизвика починът “доведи приятел” и я използва в тазгодишната си кампания. “Във връзка с големия интерес към новите специалности на ВУСИ ръководството обявява следните нови преференции за кандидат-студенти: намаление на таксата за приети първокурсници, които доведат за кандидатстване свой приятел”, гласи съобщение на сайта му. Колко е “редовата” такса обаче, от съобщенията не става ясно. Вузът приема само с оценки от матурите, а за улеснение на кандидатите подаването на документи е организирано онлайн.

Великотърновският университет пък, който е държавен, използва промоциите в друга посока. Офертата гласи, че тези, които се запишат на 10 и 11 юли в първи курс в една от общо 7 специалности, ще бъдат освободени от такси за първия семестър, които варират от 250 до 380 лв. Въпросните “късметлийски” специалности са все с огромен недостиг на кадри – педагогика на обучението по…, филология, история и археология, религия и теология, приложна математика и науки за земята.

За академичната 2017/18 г. кабинетът утвърди 8% по-малък план-прием на студенти – около 45 хиляди души (при около 49 хил. души за м.г.). Въпреки това и тази година се очаква отпуснатите бройки да не бъдат запълнени. Университетите ще бъдат допълнително затруднени и заради започналата реформа във висшето образование, целяща стимулирането на качествените специалности, пише в. Сега.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *