Само в 7DniBansko.bg

Йордан Цонев: Държавата прибра 105 млн. от кредита за КТБ

7Dni Bansko12.07.20171901
Йордан Цонев

Чухме, че на 20 юли ще има обвинителен акт, разбрахме че бил от внушителните 15 000 страници, обяви в bTV Йордан Цонев от ДПС по повод стенограмите, които публикува Румен Радев за заседанията при кризата около КТБ. “Второто заседание бе свикано на 14 юли във връзка с обещанието на БНБ, че на 21 ще отвори банката. Искахме да видим дали това може да стане”, продължи Цонев.

Там се разискаха два варианта. При първият – банката се обяваваше във фалит и по закон и се отнема лиценза. Вторият бе да я разделим на болна и здрава. В ЕС има такъв закон, който позволява това, защото имаше много случаи. У нас липсва. Беше ясно, че една голяма част от клиентите имат некомплектовани досиета, липсвата гаранции, ипотеки. Беше станало ясно, че има много фирми бушони, каза още той.

ДПС предложи именно това. Активите да бъдат спасени в здрава банка, а другите в болна. Това означав, че банката щеше да стане държавна и никой нямаше да се тегли парите. Това се случи в Португалия с банката Еспирито Санто. И малко по-късно тя бе продаден на китайски фонд и държавата спечели половин милиард, уточни Цонев. ДПС са получили подкрепа от ГЕРБ и останалити, но е имало трима против.

Това са Румен Гечев, Михаил Миков и Атанас Мерджанов, обяви Йордан Цонев. “Питайте банкерите защо Василев бе банкер номер 1. Те си го избираха. А той е раздавал кредити на секретарките си, шофьори. Да, ходил съм при него, но аз ходя при всички банкери заради промените в законите. Как да се намалят таксите за хората. Не правя тези срещи в парламента заради пропускателния режим, а и не е почтително да привикваш такива хора”, продължи той.

ДПС никога не е имала пари в КТБ, нито аз, разкри Цонев и обяви твърденията, че дупката в КТБ е лъжа за още по-голяма измислица. “Доказахо международен одит. Искам да уточня и друго. Много се говори за тези 3 млрд, които държавата дала. Тя даде 1,650 млрд на фонда с 3% лихва. Този фонд гарантира парите на гражданите. И той плаща. Средствата в него се набират от печалбата на банките. Вече върнаха един милиард,  а държавата е спечелила 105 млн. от лихвата, отсече Цонев.

Оценката за правителствоно ни е много лоша. Скандал, черен пиар, скандал, черен пиар, това е, заяви депутатът от ДПС. “Институциите да си вършат работата. Виновните да не бъдат наказани от мешерето или да правим българско такова. Прокурорите да си вършат работата. Това заприлича на кризисен пиар. Търчи Валери Симионов от случай на случай като миротворец. Няма как лидерите на националистите да бъдат такива. Много е опасно обаче да се прави пиар на етнически терен. Затова нашият апел е да ги дръпне. Молим Борисов. Тези хоря нямат нищо общо мира, знаем добре отношението към тях”, призова Цонев.

Въпросът с изтребителите няма нищо общо с парламента. Той се решава от специалисти. Парламенът взе решение, правителството на Борисов не го изпълни и с него се зае служебното. Като не им харесва решението, то можеше да вземат друго в Министерски съвет. ГЕРБ обаче вкараха нещата в парламента, за да протакат”, каза още Йордан Цонев.

коментар

  • Калин

    16.07.2017 at 0:21

    А кога ще бъде прибран Цветан Василев от Сърбия, където вече трета година тъне в охолство с крадените милиарди на вложителите в КТБ.

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *