Само в 7DniBansko.bg

Грейт Уол явно са качествени автомобили! И продавани! Фамилията, която ги прави вече има над 6 млрд. долара

7 Dni Bansko11.01.2017250
грейт уол

Президентът на автомобилната компания „Грейт Уол” Уей Дзяндзюн отново гледа към нови пазари и възможности за бизнес империята си, този път обаче по начин, който носи неговата запазена марка. 52-годишният Уей започна кариерата си в автомобилостроенето през 1990 г. от управляван съвместно с още няколко души на почти банкрутирал гараж за поправка на коли в родния си град Баодин, провинция Хъбей, в който и досега е централата на „Грейт Уол”. Днес „Грейт Уол” е нещо повече от „гараж”, произвежда най-популярните пикапи и високопроходими спортни автомобили, а семейното богатство на Уей Дзяндзюн се оценява на близо 40 милиарда юана (5,7 милиарда долара). Той обаче не спира дотук.

Вечерта на 16 ноември, бизнесменът, който рядко се появява в светлината прожекторите, се качи на сцената, за да представи новия модел на „Грейт Уол” – Wey, с който ще се опита да се придвижи към високия сегмент в пазара на високопроходимите спортни автомобили в Китай. „Марката носи моето фамилно име. С това искам да защитя честта на компанията, така както бих защитил честта на семейството си”, заяви Уей, при това с акцент, на който говорят хората в Баодин.

Логото на новата марка казват, че е инспирирано от пилона с националния флаг пред сградата на баодинското кметство, който датира от имперски Китай и показва много ясно: създаването на водеща марка при високопроходимите спортни автомобили.

За да реализира тази си амбиция компанията нае за главен изпълнителен директор на марката Йенс Щайнгребер, който отговаряше за развитието на Ауди Q3. Бившият конструктор на BMW X5 и X6 Пиер Льоклерк ще бъде ръководител на дизайнерския екип, а в програмата за проучване и развитие, което стартира през 2012 г. са инвестирани досега 10 милиарда юана.

По думите на Уей марката е позиционирана като луксозен SUV, който потребителите могат да си позволят, и ще струва между 150 000 и 200 000 юана – сегмент, който в момента се доминира от чужди автомобилостроители.

Популярните модели на компанията – „Хавал”, имат относително ниска цена от 80 000 до 150 000 юана. „Нашата мисия е да сложим край на ерата, в която международните марки печелеха от този сегмент в Китай”, казва Уей Дзиндзюн.

На представянето на марката бяха показани и два модела – W01 и W02, които заедно с още един ще бъдат пуснати на пазара през следващата година, а в 2018 г. още два.

Джон Дзън, управляващ директор на шанхайската консултантска фирма LMC Automotive Consulting, казва, че Уей „е много вероятно да успее”, заради огромната потребителска база, която има „Грейт Уол”. Според него е естествен избор за автомобилостроител да иска да продължава да се развива и разширява, особено когато вече е утвърден на пазара.

Високопроходимите спортни автомобили на „Грейт Уол” от марката „Хавал” са едни от най-продаваните в Китай. За последните 10 месеца компанията е реализирала 680 000 автомобила, с което има 10% пазарен дял в този сегмент. „Смятам, че е време за всички китайски автомобилостроители да помислят какво биха могли да предложат на настоящите си клиенти, когато през следващите години те поискат да си купят по-скъпи коли”, добавя Джон Дзън.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *