Само в 7DniBansko.bg

11 млн. приходи за България от светоната купа в Банско!

7 Dni Bansko11.02.2017400

Световната купа по сноуборд в Банско е донесла 11 милиона лева приходи в държавата. Това каза за „Труд” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка на туризма. „През първия ден състезанието е наблюдавано от около 10 хил. души, в събота и неделя около 15 000“, каза Румен Драганов.

“Това е много добре и показва потенциала на курорта, качеството на предлаганите продукти. Банско чрез това състезание обаче реализира много повече, то направи една невероятна реклама не само на себе си, но и на България. Над 200 милиона зрители по света са гледали световното първенство и са научили за Банско и България, каза още Румен Драганов.

По оценка на института легловата база е била 90% заета.

“През първия ден състезанието е наблюдавано от около 10 000 души, в събота и неделя около 15 хил. и всичко това генерира значителни приходи за местната икономика”, каза още Драганов.

Състезанието е привлякло хиляди туристи, които освен в Банско са пренощували и в съседните градове – Разлог и Добринище, така че икономическият ефект за целия регион е огромен.

“Като цяло този зимен сезон е много по-добър от миналите. Очакваме ръст над 6,5 процента за български туристи и повишение на посещаемостта над 7 процента за чужденците. За това допринесе хубавият естествен сняг, който падна, но и добрият продукт, който предлагат в курорта”, прогнозира Драганов.

Тази година в Банско има бум от туристи от Великобритания, Ирландия, Израел, Турция и съседните балкански страни, сочат данните на хотелиерите и туроператорите. Специални чартъри водят всяка събота англичани и ирланд­ци в зимната ни столица.

В Банско няма човек, който да не оценява високо положителния резултат от провелото се Световно първенство по сноуборд.

 

Покрай световното първенство в курорта дойдоха и големи светила и ВИП персони. Жирардели, Алберто Томба, Димитър Бербатов са само част от звездните гости на курорта.

Изсипаха се и политици. Тук бяха президентът Плевнелиев и бившият министър на спорта Красен Кралев.

Дойде и служебната министърка на туризма Стела Балтова. Тя проведе работна среща с кмета на Банско Георги Икономов и след като видя красотата на курорта, обяви, че Банско става визитна картичка и ще бъде включен като част от културната и туристическата програма, съпътстваща българското председателство на Съвета на ЕС.

“Радвам се на отправеното предложение и заявявам готовността ни за включването на Банско в програмата. Вече имаме сериозен опит в организацията и домакинството на събития от световен мащаб и считам, че градът ни има какво да покаже на нашите европейски партньори”, коментира Икономов отправената покана.

Той отново заяви, че най-голям проблем на курорта си остава образуването на огром­ни опашки на кабинковия лифт.

“Непрекъснато търсим нови варианти за промотиране на курорта, влагаме средства за реклама и участваме в 12 туристически изложения, а когато успеем да доведем туристите тук, ги посрещаме с трудно достъпна ски зона.

Необходимостта от уплътняването й и от изграждането на още една кабинкова линия е повече от наложителна, а за това е необходима сериозна политическа воля” заяви Икономов.

А курортът продължава да е пълен. И след световното първенство няма отлив на туристи, прииждат на талази и опашките пред началната станция на лифта са най-голямото доказателство.

Стопаните на ски зоната “Юлен” се опитват да компенсират неудобството за туристите по всички възможни начини. Скиорите се извозват и с бусове до пистите.

От 7 февруари лифтът заработи с удължено работно време за удобство на многобройните туристи.

Емблематичните сини кабинки ще потеглят по-рано и ще извозват в края на деня до по-късно, за да има време за повече забавления в планината.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *