Само в 7DniBansko.bg

Задължително вижте тази уникална изложба в Банско

7 Dni Bansko23.06.2017660
11

Уникална изложба, посветена на автентичната банска носия отвори врати в Посетителския информационен център. Тя е дело на Райна Барякова, която обожава банската носия, бродерия и декорации. Изложбата се нарича „Поглед в бъдещето“.

Майсторката оползотворява отпадъчни материали, за да създава невиждана красота. Стари, скъсани чорапогащници и изхвърлени мокри кърпички се превръщат в шедьоври – изкусно облепени бутилки от стъкло.

Райна Барякова притежава единствената автентична колекция на банската носия в пълен комплект. От жътварска моминска до вдовишка.

Банскалийката, макар и затворена между високи зидове, е имала е възможност на воля да гледа звездите и цветята, а след това да ги в своята руба – носия. В цялата страна само жената в Банско е имала руба за всеки повод. – за мома, за невеста, за жетвърка, за свекърва, за Великден, „Божикева“ – божик или по известно – носия за Рождество Христово. Дори вдовишка носия – черна фустенела с черна панадгюрка.

Всички фустанели са затворени до горе. Везбата на долната кошуля е могъл да знае само мъжът й.

Банскалийката не е имала собствено име, в момента в който се омъжи тя е приемала името на мъжа си – Гьоревица, Пеневица, Митровица.

Голямо съревнование на жените е било да си покажат новите носии, сътворени през зимата.

Е, сега и банскалии и гостите на курорта имат уникалната възможност да видят всичката тази красота.

 

ВИЖ УНИКАЛНИ СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА – ТУК

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *