Само в 7DniBansko.bg

Ето това ще убие Банско! Послушайте чужденците!

7 Dni Bansko09.02.2017520

Много хубаво не е на хубаво. Това знаят добре в Банско. Защото при наплив на над 10 000 туристи винаги се образуват опашки пред начална станция на единствения кабинков лифт. Така започна новата година в курорта, а сега е дежа вю на първите януарски дни.

“На хората им харесва да карат ски тук и затова идват. Доволни са от условията, но чакат доста, за да се качат на лифта. Запознати са с проблема, няма напрежение, но не е приятно за никого. Политиците преди избори обещават да се изгради втори кабинков лифт, но после нищо не правят”, коментира Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата-концесионер на ски зоната.

Парадоксът продължава – България и община Банско харчат стотици хиляди левове за реклама, за да докарат туристи. И те идват в един курорт, в който се редят на опашка с часове. Тези пари за реклама са загубени, защото в един момент ще започне голям отлив, защото няма как едни и същи проблеми да стоят от години. От това губят и община Банско, и бизнесът, и държавата. В същото време съседните държави инвестират ударно в развитието на зимни курорти. Ако не се развиваме, ще загубим туристи за сметка на курорти в съседните страни, смятат банскалии.

Това потвърждават пред 7DniBansko.bg и една дузина анкетирани туристи. Сергей е от Санкт Петербург, пилот, който вече трета поредна година е за 40 дни в Банско. “Излиза ми колкото 20 дни в Швейцария, така, че защо да не използвам? Въпросът е да си направиш резервациите още през април-май, тогава всичко е на половин цена. Тук сме цялото семейство плюс това на брат ми. За децата обаче чакането на лифта е изнервящо, не че за нас не е. Затова се чудим дали от догодина да не сменим дестинацията и да се насочим към Словения. Само хубави неща чуваме за там. Колко ни струва престоя в Банско ли? Около 14 000 долара за двете семейства с всичко, даже и нощния живот”, откровен е Сергей.

Драги министри или от които там зависи втория лифт, виждате ли как догодина 1 000 пенсии отиват в канала, заради вашето престъпно протакане на проблема? Ами още 200-300 е добавил Янис, който идва от Гърция. Видимо е изнервен от 200-метровата опашка. “Ама тези от ВИП-а какви са? Има ли министри или други политици сред тях? Да ги наредят тук между нас, мисля, че още утре ще започнат нов лифт. Изнервящо е с такава ваканция. Проблем на границата с нашите земеделци, проблем тук с лифта…

Не му е много по-весело и на Сърджан, който идва от Белград със семейството си. “Градчето е прекрасно, заведенията са почти като нашите, въобще чувстваме се като у дома си. Използвахме за почивката си услугите на сайт, който съпоставя цени с качество и така на първо място ни излезе Банско. Никой обаче не ни предупреди какво ни чака на лифта. Подобни опашки може да затрият всеки един курорт, кой иска да прекарва времето си във висене? Ходил съм в Щатите да карам ски. Опашките уж изглеждат по-големи, но се чака по-малко, защото с няколко лифта отиваш където си искаш. Докато тук няма къде да мръднеш”, категоричен е сърбинът.

Е, ако в най-скоро време не се реши този проблем България ще убие и Банско! Чужденците го казват, поне за тях да и пука на държавата, като не и пука за българите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *