Само в 7DniBansko.bg

Наш Атанас сътвори нещо удивително! За първи път в света! Поклон!

7 Dni Bansko21.06.2017471

Алпинистът-веган Атанас Скатов стана първия българин изкачил най-високите върхове на седемте континента на планетата!

Само броени дни, след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите, д-р Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка , вр.Денали/ Маккинли ( Аляска,6197м) . С това си постижение той постави няколко рекорда:

Става първият българин успял да завърши проекта “СЕДЕМ ВЪРХА” за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата

Първият веган в света постигнал тази цел – “СЕДЕМ ВЪРХА ВЕГАН”

Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върха на 2 континента- два осемхилядника -Лхотце (8516м) на 16.05; (8848м) на 22.05 и един континентален първенец – Денали ( 6197м)

Проекта за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпиниста започва през 2013 г с изкачването на 2 от тях -Вр. Килиманджаро ( Африка) и вр. Елбрус ( Европа) .Последваха нови 4 върха -вр. Аконкагуа( Северна Америка), вр. Еверест( Азия), вр.Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и вр.Винсън масив( Антарктида) през 2014г.

Сега пред Скатов стои следващото предизвикателство – завършването на проекта му “Изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна”, като до момента за период от 3 години е преодолял 5 от тях – вр. Еверест,вр. Аннапурна, вр. Макалу, вр. Манаслу и вр.Лхотце.

Спонсор на мащабните експедиции на Атанас Скатов е концесионерът на ски-зоната над Банско – “Юлен”.

коментар

  • Ани

    21.06.2017 at 13:54

    Похвално! Надявам се все повече такива хора да получават подкрепа!!!

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *