Само в 7DniBansko.bg

Проблем “Банско” затисна Халкидики! Вижте какво правят българите там

7 Dni Bansko20.06.2017880

Масови измами се наблюдават през последните две-три години в туристическия район на северна Гърция, Халкидики, с участието предимно на българи, сърби и македонци, съобщи „Български новини”.

Възползвайки се от спада в цените на имотите, в резултат на икономическата криза, нашенци  са купили голям брой малки апартаменти и стаи. Така че до тук няма нищо странно, особено след като са избрали да направят почивката си в Гърция. Въпросът обаче е, че те остават в продължение на 15-20 дни, а останалите дни от лятото ги отдават под наем на ниски цени на своите сънародници, под предлог, че те са роднини или приятели.

Според шефа на  Федерацията на туристическо настаняване в Халкидики и Солун Димитрис Хадалис,те набират клиенти чрез обяви във вестниците в собствените си страни. Тъй като имотът е регистриран като селска къща, те плащат ниски данъци, не плащат туристически такси и избягват плащането на данък върху нелегалните си доходи.

Така създават нелоялна конкуренция в района и пречат на редовните данъкоплатци да отдават имотите си. Повечето гърци избягват да се оплакват,  поради страх от репресивни мерки от страна на засегнатите. Освен това, контрабандата процъфтява.   Засегнати са предимно туристическите райони на западния бряг (Неа Каликратия, Неа Ираклия, Неа Плагия, Неа Флогита и т.н.),в близост до Солун и летище „Македония“, но с по-достъпни цени. Напоследък, обаче, „нещата достигат и до най-скъпите райони на Касандра (Пефкохори, Ханиоти) .

Припомняме, че същия проблем от години го има в Банско с английски, руски и еврейски апартаменти. Тази зима данъчните разкриха доста такива, но в повечето случаи не успяха да стигнат до задграничните собственици, за да им съставят актове.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *