Само в 7DniBansko.bg

Лидер на Зелените ни плаши: Ще ви принудим да приемете цели сирийски села!

7 Dni Bansko20.06.2017230

В дебата за европейската бежанска политика фракционният лидер на партията „Зелени“ в Европейския парламент – Ска Келер, призова мигрантите да бъдат настанени на по-големи групи в държавите от Източна Европа с цел улесняване на интеграцията им, пише германското издание Focus.

В интервю за вестник Neue Osnabrücker Zeitung Келер предложи да изпрати “цяло сирийско село” – например в Латвия. “Идеята със сирийското село е възможност, която може да бъде използвана. Например в ситуации, при които бежанците не искат да отидат в страна, където няма други търсещи убежище“, коментира германският политик.

Доказано е, че мигрантите се насочват към страните, в които вече има техни сънародници. Това улеснява приобщаването и интеграцията им, обясни Келер.

Опцията трябва да бъде обсъдена, въпреки съпротивата на страните от Източна Европа, и ако е необходимо – тези държави дори трябва да бъдат принудени да приемат идеята.

“Отказът от прием на бежанци нарушава правото на ЕС”, припомни фракционният лидер на „Зелените“.

Неотдавна Европейската комисия предприе съдебно производство срещу Чешката република, Унгария и Полша заради решението на правителствата им да не приемат бежанци по квотната система за разпределяне, която Брюксел наложи през септември 2015 г., припомнят от редакцията. Разпределението на бежанците ще бъде предмет на обсъждане и на предстоящата среща на върха на ЕС, която ще се проведе по-късно тази седмица.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *