Само в 7DniBansko.bg

Шеф на БФС шокира ЦСКА преди малко: Дунав картотекира в УЕФА играчи за Лига Европа

7 Dni Bansko17.06.2017620

Заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев е на мнение, че и в УЕФА в момента не са наясно дали ЦСКА ще участва в евротурнирите.

Един от шефовете в родната футболна централа заяви, че за момента тимът от “Армията” е пълноправен участник в евротурнирите и никога не е бил изваждан от Лига Европа.

“УЕФА не е вадила ЦСКА от евротурнирите, тъй като не се е произнесъл компетентния орган. Имаше запитване от БФС и отговор от евроцентралата, че ЦСКА не може да участва. Ако това се запази като позиция, би следвало в понеделник да се произнесе, че ЦСКА не може да участва”, заяви Колев пред bTV.

Директорът в централата е категоричен, че именно полученото становище от УЕФА на 29 май е предизвикало смут както във феновете, така и в ръководството на ЦСКА, което обжалва несъществуващо решение пред Арбитражния съд в Лозана (КАС).

“Становището на КАС обърка много хора. Тълкованието е много просто – ЦСКА е легитимен участник в Лига Европа от гледна точка на издадена от националната федерация документи. Българският футболен съюз е издал лиценз на ЦСКА за участие в Европа, защото клубът е покрил всички критерии. Условието, на което клубът не отговаря пред УЕФА, е базисно и е свързано в т. нар. “тригодишно правило”.

Това е все едно да искате да кандидатствате за президент на България, без да отговаряте на основно изискване в Конституцията – да сте навършили 40 години. Позицията на УЕФА беше формулирана в писмото, подписано от изпълнителния директор Теодоридис, получено на 29 май. Дали тази позиция ще се запази, не мога да коментирам. КАС не е разглеждал жалбата на ЦСКА по простата причина, че към днешна дата по спортни критерии клубът си е заслужил мястото в Лига Европа – позиция, която поддържаше и БФС през цялото време. Това е нещо, което “лумпениадата” в социалните мрежи не успя да разбере”, разясни Колев.

“Представителите на България в европейските клубни турнири в момента са Лудогорец като шампион, Ботев (Пловдив) като носител на Купата на България, ЦСКА и Левски. От тази гледна точка искането на Левски за баража нямаше основание. “Сините” си спечелиха по спортен път правото да участват в Лига Европа. Друга спекулация, която си проправя път, е, че България има вероятност да загуби едно място в евротурнирите.

Няма такава вероятност, тъй като и УЕФА, и ние сме подготвени за вариант, при който в понеделник се потвърди позицията, която изразиха и на мястото на ЦСКА влезе Дунав. В момента върви процедура, отворена от УЕФА, за картотекиране на футболистите на Дунав за първия предварителен кръг в Лига Европа. Проблем няма!”, категоричен е един от шефовете в БФС.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *